Populaire berichten

zondag 8 september 2019

Vrije wil? Jawel, indirect.


De discussie over de vrije wil blijft altijd boeiend. Gisteren was ik bij het opnemen van blog 405 van Patrick Kicken en Paul Smit in Concordia in Haastrecht. Een zeer geslaagd feestje voor het 10 jarig jubuleum van de podcast van beide heren, de langst lopende podcast van Nederland, in dit geval over non-dualiteit, en altijd vermakelijk. Humor is ook een weg naar verlichting.
Iemand in de zaal stelde een vraag over de vrije wil. Hij worstelde. Paul Smit gaf antwoord. Er is geen vrije wil. 



Ik denk daar iets anderes over al kan het een definitie kwestie zijn. Een van de argumenten van Paul is dat 9 seconden voordat we een keuze maken voor een overheerlijk kopje espresso er al in onze hersenen een activiteit te zien is in een gebied wat met de keuze te maken heeft. 



Een eerste opmerking is natuurlijk dat dit nooit precies is vast te stellen. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat er een hersengebiedje oplicht.
De tweede opmerking is de vraag of je kan stellen dat er geen sprake is van vrije wil als het onderbewuste iets aanstuurt, in dit geval een keus. Ik denk dat dat een misvatting is. Er is een signaal van ons onderbewuste naar het bewuste. En daarom is het waarschijnlijk dat er ook een omgekeerd signaal mogelijk is. Van het bewuste brein naar het onderbewuste. Waar dan uit volgt dat het bewuste het onderbewuste kan beïnvloeden.



Door training zoals yoga en meditatie en door het luisteren naar en het lezen van boeken van goeroes. Eris geen direct pad maar zeker wel een indirect pad. Vergelijk het met de eerste kamer. Wij kiezen de eerste kamer in Nederland niet, dat doen de Provinciale Staten. Maar wij als kiezer kiezen wel de Provinciale Statenleden.



Een getraind lichaam en geest zal een ander onderbewustzijn hebben dat iemand die nooit getraind heeft, nog nooit gemediteerd heeft, nooit Eckhart Tolle gehoord heeft. De keuzes die we maken worden dat wel gestuurd door ons onderbewustzijn maar wij sturen gedeeltelijk het onderbewuste aan.


Victor Hooftman






Geen opmerkingen: