Populaire berichten

zondag 15 september 2019

De Westerse filosofie door Peter Weeda, 12 (Hannah Arendt)

Hannah Arendt


·      
George Berkeley (1685–1753)
Ierse godsdienstige en filosoof. Grondlegger van spiritualistisch idealisme. Zijn is waargenomen worden. Er is geen object zonder subject, met andere woorden: als er niemand is om het te zien bestaat het bos niet. Verzette zich tegen het heersende materialisme van die tijd. Alles wat wordt waargenomen bestaat enkel in de geest. Wel nuance: want god zorgt dat alles echt bestaat, dus Berkeley is geen echte idealist.
Berkeley heeft enkele jaren in Amerika doorgebracht, met het plan daar een kolonie te stichten. Zijn pogingen mislukten jammerlijk. Wel schopte hij het tot bisschop van Cloyne.·      

Hannah Arendt (1906–1975)
Hoofdwerken: The Origins of totalitarianism (1955); The human condition (1958); Eichmann in Jerusalem (1963).
"Het is een treurige waarheid dat het meeste kwaad wordt gedaan door mensen die niet kiezen tussen goed of kwaad." 
Hannah Arendt is een belangrijke politiek filosoof van de twintigste eeuw. Ze is vooral bekend om haar analyse van totalitaire samenlevingen en haar verslag van het Eichmann-proces. Arendt is als Duitse geboren en moet als Joodse tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vluchten. Daar maakt ze in 1951 faam met The Origins of Totalitarianism, een boek over de wortels van totalitarisme die nu op iedere lijst van grote boeken van de twintigste eeuw staat. Arendt betoogt onder meer dat nazisme en stalinisme twee loten aan dezelfde stam zijn - een idee dat inmiddels algemeen geaccepteerd is.

In The Human Condition (1958) onderzoekt Arendt in navolging van Aristoteles 'het goede leven'. Dat bestaat volgens haar uit een combinatie van arbeid, werk en handelen. Arbeid is het voorzien in dagelijks levensonderhoud, werk is het produceren van goederen, handelen doen we in de gemeenschap, waar we onze stem laten horen. Arendt waarschuwt voor een maatschappij waarin consumeren en produceren een doel op zich wordt, terwijl het publieke domein steeds meer uit ons bestaan verdwijnt. Beroemd is ze vanwege haar verslag van het Eichmann-proces in 1961 en de typering 'banaliteit van het kwaad'. Volgens Arendt was Eichmann - verantwoordelijk voor het transport van Joden naar concentratiekampen - een bureaucraat die zijn taken zonder nadenken uitvoerde.
Ze concludeert dat het kwaad eerder banaal is, niet monsterlijk.


Geen opmerkingen: