Populaire berichten
-
Een gesprek met Leo Boting over zijn zoektocht binnen de Advaita en Non-dualiteit. Waarom zocht hij en wie vond hij? Of leraren. Maar ook ov...
-
An old document. Makers unknown. Translation checked. Enjoy (click here).
-
Ik heb een week of 4 geleden deze teksten beluisterd. Ik ga het nog een keer doen. Hele mooie zomercursus van Alexander Smit. In 7 dagen, ...
dinsdag 24 september 2019
De cultuur van de goede herders. Deel 53 van 100 (Wouter van Oord)
Eckhart Tolle, Ken Wilber en Andrew Cohen speculeren over 'De evolutie van Bewustzijn' alsof het waar is. Het bewustzijn van een neanderthaler is niet wezenlijk verschillend van dat van een hoog opgeleide westerling. Het is de zelfde droom. Alleen verschillend qua verhaal. Ken Wilber's boek 'Atman Project' staat vol diagrammen die aanduiden dat de boel zich ontwikkelt naar steeds hogere, subtiele niveaus. Van het pleromatische zelf naar het hoogste, zelfloze Svabhvikaya, het ultieme, Sahaja samadhi, de Turiya staat, het oergewaarzijn. De analogie is de lotusbloem die vanuit de duisternis naar het licht groeit.
De diepe slaap, de droomstaat en de wakende staat worden niet waargenomen in iets (Turiya) wat er aan voorbij of aan vooraf gaat.
Er is geen oer- gewaarzijn dat de drie staten waarneemt. Dat is een story die wordt verteld door de goeroes. Aanwezigheid noch afwezigheid worden waargenomen in iets anders. Er is geen ervaring van de drie staten.
Geen Turiya wat alle staten omvat. Er is alleen wat schijnbaar gebeurt. Niet-iets verschijnend als slapen, dromen en waken. Onmiddellijk. Verschijnend voor niemand. Niemand die een verschil ziet. Het is de schijnbare zoeker die, gemesmeriseerd door deze stories, zich laat inpakken en meeslepen in een avontuur zonder uitkomst. Daar is allemaal niks mis mee. Er is geen keuze. Er zijn geen goede of foute goeroes. Het is gewoon wat gebeurt.
Tolle, Wilber en Cohen babbelen voort.
Deepak Chopra leukt het verhaal op met een nieuw boek. De kassa's rinkelen. The dream goes on and on and on and.....voor niemand.
(wordt vervolgd).
Wouter van Oord.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten