Populaire berichten

woensdag 25 september 2019

De cultuur van de goede herders. Deel 58 van 100 (Wouter van Oord)


" 'Dharmakaya is just Mind (which cannot be found because sought, it is the seeker); and
'Shūnyuatā (void) is what an eye does not see when it tries to look at itself.
But there is no 'Dharmakaya', no 'Mind' , no Shūnyatā --- no thing whatever to be sought.
And there is no 'thing' to seek any other 'thing'.
Nor is there anyone to experience their total
absence which is also his own."

Deze woorden zijn van Terence Gray, aka Wei Wu Wei. Een excentrieke multimiljonair wiens literaire werk mag worden beschouwd als de real nitty gritty van de nondualiteit!

Hij zegt dat alle teachings van alle Meesters van alle bevrijdingstradities bestaan uit het pogen, met hulp van bepaalde kennis, praktijken en manieren van handelen, de pseudo- persoon te bevrijden uit de ketenen van wilsmatigheid en kramp, want als dat wordt losgelaten blijft er geen gebondenheid over.
Gray's schrijfstijl is intiem, paradoxaal, geestig en met het idioom en ritme van een interessante gesprekspartner. Hoe mooi dit ook mag klinken, zijn werk is pittige kost en moeilijk toegankelijk voor de gemiddelde en beginnende lezer van nondualistische literatuur. Het vraagt om een meer dan oppervlakkige bekendheid met Zen en Advaita Vedanta. Wat prettig aan zijn communicatie is, is dat het niet doorspekt is met hinderlijke hindoe terminologie. Zijn stijl is analytisch, scherp op de snede en toch zeer helder.
Hij behoort tot mijn favorieten.
Hij staat in mijn top 3.

Hieronder nog een fraaie quote van zijn hand:

"You cannot find the doer of any deed, the thinker of any thought, the perciever of any perception. The unfindable is all that we are,
and the unfindable is the found."
(wordt vervolgd).

Wouter van Oord.

Geen opmerkingen: