Populaire berichten

vrijdag 13 september 2019

De Westerse filosofie door Peter Weeda, 9 (Spinoza, Nietzsche en Steiner)


Steiner

·      Spinoza (1632-1677)
Nederlands, van Sefardische afkomst. Benedictus (of Baruch) de Spinoza is samen met Descartes en Leibniz de belangrijkste filosoof van het rationalisme. Van de drie is Spinoza's geloof in de rede het meest radicaal: voor hem waren God en de (wetten van de) natuur hetzelfde. Hij was een rustig en zachtmoedig mens. Zijn boeken waren tweehonderd jaar lang verboden in Europa, omdat zijn historische Bijbelkritiek zou leiden tot atheïsme en fatalisme.
Spinoza komt al vroeg in conflict met de rabbijnen; de Tora is volgens de jongeman zo duidelijk een 'uitvinding van de menselijke fantasie' dat die onmogelijk Gods wet kan bevatten. Later wordt Spinoza zelfs verbannen uit de Joodse gemeenschap. Hij vertrekt naar Rijnsburg en verdient de kost als lenzenslijper. Daar schrijft hij de Tractatus Theologico-Politicus - één van de oudste pleidooien voor de vrijheid van meningsuiting - en zijn belangrijkste werk de Ethica.
De Ethica is Spinoza's antwoord op de klassieke vraag: 'Wat is het goede leven?'. In navolging van Aristoteles volgt het juiste leven - hoe we ons moeten gedragen - uit ware kennis van de werkelijkheid. Net als Descartes voor hem baseert Spinoza de filosofie op wiskundige beginselen: uit een paar axioma's en definities leidt hij het complete bouwwerk van de Ethica af; vanaf het wezen van God en de natuur tot en met het geluk van de mens. Aan het slot valt alles op z'n plek: inzicht in de werkelijkheid en het geluk van de mens zijn hetzelfde. Zijn zeer naturalistische opvattingen over God, de wereld, de mens en de kennis dienen om een morele filosofie te funderen, gericht op de controle van de hartstochten, wat leidt tot deugd en geluk. Hij beschouwde de mens als een door de natuur begiftigd wezen, dat zelf de vrijheid heeft om zijn talenten al dan niet verder te ontwikkelen.
·      Friedrich Nietzsche (1844-1900)  dit is nu nog zeer schetsmatig maar ga ik (uitgebreid) aanvullen
De filosoof met de hamer. Hij schreef veel over nihilisme. Eerste aanzet hierover kwam van Kant die schreef dat kennis van de objectieve werkelijkheid onmogelijk is. In 1862 verschijnt Vaders en zonen van Toergenjev. Nietzsche las dit en ook Dostojevski. Hierin met Bazarov de Petersburgse variant van nihilisme: niets aannemen op gezag, geen etiquette, een hork. Naysayers. Maar eigenlijk is onze cultuur doortrokken van een andere variant: christendom. De wereld is chaotisch en zonder fundament maar dat wordt verrekend in de hemel. Dat levert dus een ultieme afbraak op. Advies van Nietzsche: aanvaard dat het leven zinloos is, durf de leegte onder ogen te zien, dan kan nihilisme veranderen van een bedreiging in een bevrijding. En komen er ongekende mogelijkheden. Schep je eigen waarden! Omarm het leven hartstochtelijk! Maar ja, dat is in de praktijk wel lastig, een Übermensch te worden.
Op zoek naar spijtloze leven. Christendom leidt tot schuld en boete. Dus leef zo dat er niets te verlossen valt. Zoek de Amor fati.


·      Rudolf Steiner (1861-1925)
Een Oostenrijkse esotericus, schrijver, architect,  Akashakronieken uit 1895 van hem. Hierin wordt de wereldontwikkeling weergegeven, en worden onder meer de Lemurische, Atlantische en Arische tijdperken beschreven (!).


Geen opmerkingen: