Populaire berichten

maandag 23 september 2019

Vingerwijzingen naar nondualiteit. Nr. 10 (Wouter van Oord)



Niets kan worden gekend. Het onbekende wordt benoemd maar niet gekend. De naam is niet het ding. En het ding is niet een iets.
ZIJN is een ander woord voor het onbekende.
Alles is het onbekende inclusief de eigen existentie. Niemand weet wat iets IS. Ook de goeroe niet. De goeroe weet net zomin als jij wat hij werkelijk is. Maar je geeft hem het voordeel van de twijfel omdat je twijfelt aan de eigen perceptie. Grappig genoeg is die twijfel terecht. Perceptie is niet van jou. Jij ziet niks!
De goeroe trouwens ook niet.
Als de goeroe getuigt van zijn eigen pad en je vertelt hoe hij alles opgaf en losliet en hoe hij - toen de mind ineenstortte - verzwolgen werd in de oceaan van Gewaarzijn, getuigt hij gewoon van een 'ervaring' van verzwolgen worden. Hij heeft deze 'ervaring' overleefd en zit daar nog steeds hoog en droog als niemand minder dan 'ik ben'. Als hij werkelijk zou zijn verzwolgen door die vermeende oceaan van Gewaarzijn zou hij dat niet kunnen weten. Er was in die 'ervaring' nog steeds een 'gewaar centrum' aanwezig. Hijzelf aka 'ik ben'.
Natuurlijk zal de goeroe erop wijzen dat de oceaan van Gewaarzijn immer de ultieme getuige is van alles wat zich roert in die oceaan, en daarom ook getuige van het proces van verzwolgen worden en bevrijd zijn.
Daar heb je als leerling niet van terug en je krijgt er geen vinger tussen. Het verhaal lijkt waterdicht. Wie ooit diep gemediteerd heeft, heeft nooit ervaren dat hij totaal was opgelost in de oceaan van bewustzijn. Dat is volstrekt onmogelijk! Ja, in de beleving van een diepe vormloze flow van energie, dát wel! Maar laat je niks wijsmaken! Het verhaal van een ervaring heeft niets met nondualiteit te maken. "You cannot meet or experience the source from which you have risen!" Rupert Spira vertelt daarover in een Youtube filmpje 'Sinking the mind in the ocean of Awareness'. Hij maakt daar feitelijk reclame voor een leugen! Een imponerend verhaal over een proces van zelfverlies en bevrijding waar de meeste luisteraars stil van worden.
Er is geen proces van ontwaken, zelfverlies, egodood en bevrijding. Dat verhaal heeft niets met nondualiteit te maken. Het mist totaal the point. The point is dat er geen point is!
Niemand ontwaakt, verliest zijn mind of wordt bevrijd. Er is niemand aan wie zoiets zou kunnen gebeuren. De oceaan van Gewaarzijn is de boreale soep op de bodem van het valse besef van Zijn. Het is een 'ervaring'. Het is een 'ervaring' van 'aanwezig zijn' als oceaan van Gewaarzijn. Het is 'ik ben' in zijn subtielste vermomming!

Wouter van Oord.

Geen opmerkingen: