Populaire berichten

dinsdag 24 september 2019

De Westerse filosofie door Peter Weeda, 22 (Nietzsch en Wagner, nihilisme en übermensch)



·      Friedrich Nietzsche (Duitsland 1844-1900)
De filosoof met de hamer. Raakte bevriend met Richard Wagner, dat had diepgaand effect op beiden. Leidde lang een zwervend bestaan. Stortte in 1889 in en herstelde niet meer echt. Later is zijn leer misbruikt door de Nazi’s.
Nietzsche schreef veel over nihilisme. In 1862 verschijnt Vaders en zonen van Toergenjev. In dit boek vertolkt hoofdrolspeler Bazarov de lompe variant van nihilisme: niets aannemen op gezag, geen etiquette, een hork. Naar volk. Dit is de eerste vorm van nihilisme. Maar onze cultuur is doortrokken van een andere variant van het nihilisme: het christendom. De wereld is chaotisch en zonder fundament maar dat wordt later verrekend in de hemel. Christendom leidt tot schuld en boete. De zwakke massa ontwikkelt een Slavenmoraal en neemt genoegen met waarden als medelijden, nederigheid en vriendelijkheid.
Daartegen in het advies van Nietzsche: aanvaard dat het leven zinloos is, durf de leegte onder ogen te zien, dan kan nihilisme veranderen van een bedreiging in een bevrijding. En komen er ongekende mogelijkheden. Schep je eigen waarden! Omarm het leven hartstochtelijk! Dus leef zo dat er niets te verlossen valt. Zoek de Amor fati (dus het harde lot liefhebben). En wordt een Übermensch.

Geen opmerkingen: