Populaire berichten

zondag 1 november 2020

Antwoord van de neo-advaita op de aanval door Wouter van Oord


 Er heerst onrust in spirituele kringen. In het bijzonder binnen advaita georiënteerde groepen. Er heerst daar grote onrust en opwinding over wat wordt beweerd door sprekers en schrijvers uit de groep die neo-advaita wordt genoemd. Deze sprekers en schrijvers worden door een traditionele advaitist zelfs: 'Emotionele kleuters in een volwassen lichaam' genoemd. 

Dit getuigt van een enorme arrogantie! 

Er wordt gezegd dat neo-advaitisten 'stilstaan in hun spirituele ontwikkeling'. Ik las dat zonet in een groep over nondualiteit. 

Ik kon mijn ogen niet geloven! Neo-advaitisten worden 'Extremistische nondualisten' genoemd. Een gevaarlijke soort terroristen. Nihilistische leeghoofden met de bedreigende signatuur van een dodelijk soort virus! Vooral zeer schadelijk voor de geestelijke gezondheid! 

Er wordt kennelijk in Traditionele Advaita kringen een dreiging bespeurd die als zeer schadelijk wordt ervaren voor de door hen zo gekoesterde 'Waarheid' van het Advaita Vedanta gedachtegoed. 

Blijkbaar zit er zoveel explosieve lading in wat de huidige neo-advaita sprekers beweren, dat het Traditionele Advaita volk er zenuwachtig van wordt. Het wringt al lange tijd tussen vertegenwoordigers van TA en NA.

Tony Parsons schreef jaren geleden al een apologie tegen Dennis Waite, de zelfbenoemde Advaita Paus, die een boek schreef met als titel: 'Back to the Truth. 5000 Years of Advaita.'

Een vette, dikke pil die een kroniek moet voorstellen van wat er allemaal leeft in de spirituele marktplaats. Het boek is bepaald niet onpartijdig. Het breekt vooral een lans voor de tradities die trouw zijn aan de basis zoals die is gelegd door Shankara in zijn werk Atma Bodha.

Het verschil tussen TA en NA is groot. 

Neo-Advaita zegt dat het Absolute en het Relatieve hetzelfde zijn. This is IT! 

TA ontkent dat Dit wat verschijnt alles is wat er is. Het voorziet in een heilsweg die weg leidt uit het Relatieve en naar uiteindelijke bevrijding in het Absolute. Een weg die perse bestemd is voor een zoeker/kandidaat die via diepgaand zelfonderzoek en meditatie een toestand kan bereiken die zelfrealisatie heet en uitmondt in een staat van verlichting. 

Het is een spiritueel pad. Een gang naar huis. 

TA is a teaching of becoming. 

Neo-Advaita wijst geen paden en heilswegen.

Het spreekt over onmiddellijkheid. Over het spontane directe, wat onmiddellijk alreeds is wat het is, zonder dit specifiek te benoemen, maar wat gewoon zitten in een stoel is en het aantrekken van schoenen en het drinken van een kopje koffie.  

Wat NA sprekers beschrijven in hun wijze van communicatie is iets wat kan resoneren bij een gehoor, of niet. 

Er is geen agenda. Geen leer.

Geen methode. Geen speciale boodschap. 

NA zegt simpelweg dat er niemand is. 

Geen entiteit. 

Alles is leegte en volte simultaan..

NA staat dicht bij Zen, maar mist het disciplinaire ervan. Het is direct en zonder omhaal van woorden. Wat wordt beschreven kan woorden 'gehoord'. Maar niet met oren!


Wouter van Oord.

4 opmerkingen:

johnverhoeckx zei

Waar zijn de eerstgenoemde beweringen te vinden waarop hier wordt gereageerd? Welke bron(nen)?

Victor zei

Wouter van Oord reageerde indirect hierop:
https://advaita-nederland.blogspot.com/2020/10/extremisch-nondualisme-door-frits-snips.html

Peter Sas zei

Jammer hoor Wouter dat je me geblokkeerd hebt... beetje laf... Als je een beetje ballen zou hebben en achter je principes zou staan dan zou je gewoon de discussie met me aangaan..

Peter Sas zei

Jammer hoor Wouter dat je me geblokkeerd hebt... beetje laf... Als je een beetje ballen zou hebben en achter je principes zou staan dan zou je gewoon de discussie met me aangaan..