Populaire berichten

zaterdag 7 september 2019

De Westerse filosofie door Peter Weeda, 6 (Middeleeuwen)




Het geloof (zie de kerk) en de rede (zie het boek) leiden ons tot het ontdekken van de bedoeling van God, Thomas van Aquino.

·      Middeleeuwen (469-1492)
Tijd tussen de val van Rome en de ontdekking van Amerika. Duistere en trieste tijd, maar niet steeds. Gaat over een periode van 1000 jaar! Opkomst christendom. Dat was in Europa lang totaal vanzelfsprekende waarheid. Iemand als Augustinus (EL) verbindt christendom met neoplatonisme. Tweede grote denker is Thomas van Aquino (EL).

·      Augustinus (354-430)
Eigenlijk geen echte filosoof. Augustinus blijft wel een centrale figuur, zowel binnen het christendom als binnen de geschiedenis van het westerse denken. Zelf was hij beïnvloed door verschillende filosofische stromingen: Plato en het neoplatonisme, het manicheïsme, het academische scepticisme en de Stoa. Later in zijn leven, na zijn doop, keerde hij zich fel tegen de meeste van deze stromingen. De kracht van Augustinus lag in het feit dat hij nauwelijks werd beïnvloed door de Griekse christelijke denkers en zodoende zelf op creatieve wijze naar oplossingen zocht. In verschillende opzichten was hij een autodidact. Schreef veel: bekend is Van de stad Gods. Fel tegen ketters.  

·      Hypatia van Alexandrië (ca. 360 – 415)
Is film Agora over, best goed. Deed aan filosofie, wiskunde en astronomie. Ze was hoofd van de Platoonse school in Alexandrië. Neoplatoniste. Dus eenwording met het ene, het goddelijke. Vermoord door een christelijke horde. Nu een boegbeeld voor het feminisme.

·      Anselmus (1033-1109)

·      Thomas van Aquino (1225 – 1274)
Een Italiaanse filosoof en theoloog, die tot de scholastici gerekend wordt. Leefde in een tijd na de zogeheten "renaissance van de twaalfde eeuw" en profiteerde daarvan (een sterke opleving van de wetenschap, in korte tijd werden de hoofdwerken van Arabische en Griekse filosofen en zuiver wetenschappelijke teksten in het Latijn vertaald). Hij is de meest invloedrijke systematische denker op theologisch en wijsgerig gebied uit de middeleeuwen. Hij bracht synthese tussen Aristoteles en christendom. Zachtmoedig en oprecht. De mens is vrij binnen de grenzen van zijn rationaliteit. We kunnen de bedoeling van god vinden door zowel rede als geloof.


Geen opmerkingen: