Ananda
Hoe worden we gelukkig en blijven dit?
Inleiding
We kunnen veel beweren. Maar wat we toch allemaal willen is gelukkig zijn. De één is hier succesvoller in dan de ander. Sommigen hebben een betere uitgangspositie. Maar voor iedereen geldt dat er stappen zijn te zetten. We gaan eens kijken wat we zoal kunnen doen.
Wat kunnen we doen om gelukkiger te worden?
We kunnen dit benaderen vanuit grofweg twee kanten. De lichamelijk, sociale en psychologische kant, en de non-dualistische kant.
De eerste kant is belangrijk. Het blijkt dat genoeg bewegen, regelmatig contact met andere mensen en huisdieren en inzicht in je eigen problemen behoorlijk wat toevoegen aan je welbevinden. Dit is makkelijk. Echter, je hebt hier wel wat zelfdiscipline voor nodig. Of een doel wat je motiveert. Hier is veel over geschreven en ik wil je best wel wat tips geven. Maar kijk maar eens op internet. Het is vooral een kwestie van doen. Zelf was ik ooit veel ziek. Werd wel gepest. Maar uiteindelijk heb ik toch een leuk netwerk van vrienden opgebouwd, een leuke partner en heb ik de Camino gelopen vanuit Rotterdam naar Santiago de Compostella, 2600 km alles bij elkaar. Daarmee kom je al een heel eind.
De non-duale kant is de kant van de eenheid en liefde zien. Heb je dat gezien dan volgt het gevoel in jou, als onderdeel van die eenheid ook.
Om je hierin te verdiepen heb je leraren en stromingen. De belangrijkste zijn de Advaita (A-dvaita, niet-twee) het (dzogchen) Boeddhisme en de Christelijk mystieke weg. Er zijn vele leraren, zowel dood als levende. Ik geef hier even een lijstje.
Non-dualistische leraren van vroeger:
J. Krishnamurti (Advaita)
Osho (Advaita)
Ramana Maharshi (Advaita)
Nisargadatta Maharaj (Advaita)
Douwe Tiemersma (Advaita), NL
Alexander Smit (Advaita), NL
Wolter Keers (Advaita), NL
Jezus Christus (Cursus in Wonderen en spiritueel Christendom)
Boeddha (Boeddhisme en Dzogchen Boeddhisme)
U.G. Krishnamurti (Advaita)
Non-dualistische leraren van nu:
Mooji (Advaita), Jamaica/Portugal
Eckhart Tolle (Advaita), Canada
Jan Geurtz (Dzogchen Boeddhisme), NL
Hans Laurentius (Advaita), NL
Jan Koehoorn (Advaita), NL, in de lijn van Alexander Smit
Ivo Wantola (Advaita), NL, in de lijn van Ramana Maharshi
Lama Surya Das (Dzogchen Boeddhisme), US
Wouter van Oord (Advaita), NL, in de lijn van U.G. Krishnamurti
Anthonie Hagen (Advaita), NL, Mindstillness
Roj Rodgers (Advaita), NL, over Liefde
Je kan deze leraren benaderen via boeken of internet.
Zelf heb ik nu geen leraar. Leraren zijn een geschenk maar je moet ze ook weer loslaten.
Kern is dat de persoonlijkheid een tijdelijke constructie is, geen vast gegeven. Wat jij in de kern bent overstijgt het persoonlijke, het afgescheidene. Die overstijging, dat alles zijn, daar ligt het geluk zonder reden. De ananda, gelukzaligheid. Dat inzien is alles. De weg van dat inzicht loopt in eerste instantie via het begrijpen. Maar dat is slechts een klein stapje. Het begrijpen is een hersenactiviteit. En deze is altijd beperkt en niet zo geschikt om het onbeperkte te begrijpen.
Het ego kunnen zien als een tijdelijke gedachte, jezelf zien als tijdelijke gedachte, hoe doe je dat? Daar zijn boeken over volgeschreven. In feite is er geen weg naar wat geen wegen kent.
Doorzien van wat niet echt is, het luisteren als actie waarbij jezelf verdwijnt, mededogen met alles, kan iets doen. Kijken, luisteren, getuige zijn van jezelf en het leven.
Ikzelf maak een onmogelijke combinatie tussen Liefde en ontkenning van alles wat niet werkelijk is. Alleen de Liefde omarmen is te weinig, alleen onderzoeken en afwijzen wat het niet is, ook. Voor mij.
Dus … omring je met liefdevolle mensen, dieren, beweeg, eet en slaap goed, en onderzoek jezelf, hoe staat het met jezelf? Zie wat niet waar is, zie wat jij niet bent en dompel je onder in Liefde.
Victor
Geen opmerkingen:
Een reactie posten