Populaire berichten

maandag 27 januari 2020

Ochtend bespiegeling (Victor Hooftman)

Om 6 uur opstaan. Iemand weggebracht. En nu kijken hoe het licht wordt. In de auto gesproken over juist zien, goed waarnemen, kijken of de werkelijkheid waar te nemen is, de les van vandaag in cursus in wonderen meen ik te hebben begrepen van mijn passagier.
Dit komt natuurlijk ook voor in het achtvoudige pad van de Boeddha en in alle leringen van Jiddu Krishnamurti. De getuige, de waarnemer, de basis van de Advaita, kennelijk is dit een universeel gegeven.
In alle leringen van allerlei richtingen komt dit voor. De neti-neti oftewel, niet dit, niet dat, is hier eigenlijk ook op gebaseerd.
Het is interessant om te zien dat er ook lichtingen van nieuwe Advaitalovers zijn die ontkennen dat het zinvol is omdat er niet zoiets zou zijn als een volgende stap, het is alleen zoals het is. Heel vaak is dit een definitie kwestie, wat de een verstaat onder verlichting verstaat de ander niet onder verlichting.
Er zijn ook groeperingen die zeggen, er is niets alleen maar dit en je kan niets doen om wat nou te bereiken of om je beter te voelen, alleen maar accepteren dat dit tranendal je leven is en dan is het goed. Die zitten vast in wat wij wel de Advaita suffle  noemen. Het is een vrij kleine maar vrij luidruchtige groep. Ja, veel van mijn vrienden behoren tot die richting, dat heb ik weer. Maar ik zou ze hier wel mee tekort doen als ik er niet bij zou zeggen dat de kern is 'Zijn', en dat daar nou eenmaal niet veel in te bereiken is, of eigenlijk Niets.
Het blijft zaak te zien dat er wel degelijk iets te doen is aan ons dagelijks leven en dat er wel degelijk niveaus zijn in soorten bewustzijn, het ontkennen van niveaus leidt tot niets en niet tot de werkelijkheid. Maar omdat daar niets toe leidt, de werkelijkheid IS nou eenmaal en is niet te kennen door ons als persoon, is dat helemaal niet erg.

Wat wel erkend wordt door vele is dat het leven in het nu je leven beter maakt. Ook al moeten wij erkennen dat in feite leven in het nu een fictie is omdat het Nu niet te pakken is, of zo je wilt, er altijd is.en constant aan ons ontsnapt. Als je dit soort paradoxen niet kan accepteren dan is alleen wachten op Godart wat overblijft. Leven in de toekomst of leven in het verleden maakt ongelukkig. Natuurlijk is het mooi dat we vandaag in de kranten lezen dat Rutte, onze premier, zijn excuses heeft aangeboden aan de Joden omdat de overheid in de jaren 40 45 te weinig heeft ondernomen om de Joden te beschermen ten tijde van de Duitse overheersing. Het is mooi dat we een slavernijmonument hebben het is mooi dat we over 100 jaar een monument hebben voor de gemartelde varkens in de bio-industrie Alleen moeten we hier wel echt mee bezig zijn? Worden we hier gelukkige door? Nee, dat worden wij niet. Richt je op het heden, kijk wat je hier en nu gelukkig maakt, help mensen in je directe omgeving. Als het nodig is nu, en hou van je omgeving. Aai en zie je kat en ga niet denken over het aaien van de kat. Je kat zal dit zeer waarderen. En zo is het eigenlijk met dit leven.
Help mensen maar vergeet snel dat je het gedaan hebt.



   

Geen opmerkingen: