Populaire berichten

maandag 13 april 2020

Non-dualiteit is ook maar een concept (Wouter van Oord)


Er bestaan geen alles verklarende filosofieën. Ook advaita en nondualiteit zijn niet meer dan niets zeggende concepten. Het verklaren van Dat wat IS is onmogelijk. Hoe je het ook noemt, woorden schieten altijd tekort. En het benoemen is ook niet relevant. Alles is het onkenbare. Het onontkoombare onmiddellijke behoeft geen vertaling. Wat ongezien is, is wat je krijgt maar wat je niet kan hebben. En wat dat is hoeft niet te worden geweten.

De essentie van het religieuze is het geluid van 1 klappende hand. De klap op je bek die je alles doet vergeten en meteen de kern van de zaak blootlegt. Namelijk,  dat er niets te begrijpen valt! Zo'n  rechtse hoek op je kaak is het ultieme medicijn om snel van jezelf af te zijn. Aandacht gaat onmiddellijk knock out in die fatale dreun. In het vacuüm van die klap is er niets! Point zero. Nul! Tijd en ruimte en 'ik ben' zijn verdwenen.

De Zenmeester deelt ook dat soort tikken uit en werpt je in de afgrond van het onmiddelijke. Waar niets te zien is en niets ervaren wordt. Het openbaart vrijheid als dát wat er is. Sneller dan het licht!
Hoe zou er een bedoeling kunnen zijn in wat gebeurt?
Bij de fatale knock out is de thuiskomst onmiddellijk , tijdloos en nonlokaal.......

Wouter van Oord.

Geen opmerkingen: