Populaire berichten

zondag 12 juli 2015

Boeken Douwe Tiemersma naar boeddhistisch archief

Boeken Douwe Tiemersma naar boeddhistisch archief
door DE REDACTIE op 6 JUNI 2015
Het Nederlands Boeddhistisch Archief is zeer onlangs in het gelukkige bezit gekomen van de boekerij van Douwe Tiemersma (7/1/1945 – 3/1/2013). Zijn circa vijfhonderd boeken zullen worden onderbracht in de NBA-bibliotheek in opbouw en vormen een zeer waardevolle aanvulling op de huidige collectie.
Douwe Tiemersma
Douwe Tiemersma studeerde biologie en filosofie in Amsterdam. Hij doceerde enkele jaren biologie op Pedagogische Academies, en was daarna als hoofdmedewerker en docent wijsgerige antropologie en interculturele filosofie verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf 1980 hield hij, als advaita leraar, gesprekken/satsangs na een ingrijpende ontmoeting met Sri Nisargadatta Maharaj in Bombay die hem een mantra inwijding gaf. Ook gaf Douwe lessen in pranayama, meditatie en hathayoga volgens het advaita perspectief, na in 1972 zijn opleiding als yoga leraar voltooid te hebben. Hij was zowel medeoprichter als eindredacteur van het blad InZicht. Zijn teksten verschenen in diverse boeken en tijdschriften.
Douwe was een pionier in Nederland op het gebied van het non-dualisme. Hij had vanuit die hoedanigheid regelmatig contact met Nederlands boeddhistische leraren zoals bijv. Nico Tydeman, Han de Wit, Ton Lathouwers en Andre van der Braak. Dankzij laatstgenoemde en Herman Koemans werd het NBA in contact gebracht met het Advaita Centrum te Gouda. Zodoende kreeg Douwe’s bibliotheek een nieuw onderdak.
Bron NBA.
http://boeddhistischdagblad.nl/52282-boekerij-douwe-tiemersma-naar-boeddhistisch-archief/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten