Populaire berichten

vrijdag 22 december 2023

Paramahansa Yogananda, autobiography of a Yogi (and more free books)

Autobiography of A Yogi' tells the life story of Paramahansa Yogananda, one of the best spiritual books ever written. This introdu
es western readers to India's ancient science of Yoga. This book is a must read for anyone interested in spirituality, God-realization, and the laws behind miracles. The book covers Yogananda’s remarkable childhood, and describes his search for his guru, Yukteswar Giri. Yogananda then spent ten years in training to become a yoga master. He taught many others The Science of Kriya Yoga, a technique that was initiated by Yukteswar. The Yogi also established a school by the name of Yogoda Satsanga Brahmacharya Vidyalaya.




About Paramahansa Yogananda:

Paramahansa Yogananda was born in as Mukunda Lal Ghosh. He was an Indian yogi and guru.

Some of the books written by him are Karma and Reincarnation, How To Have Courage, Calmness, And Confidence: The Wisdom Of Yogananda 1st Edition, The Bhagavad Gita 1st Edition, and Whispers From Eternity 1st Edition.

At the age of 17, in the year 1910, he found his guru Swami Yukteswar Giri. Yogananda graduated with a B.A. from the Serampore College, and in 1915 took vows to join the Swami Order. Here, he was given the name Swami Yogananda Giri. The Yogi established the Yogoda Satsanga Society of India in Ranchi. In 1920, he was sent to Boston to attend the International Congress of Religious Liberals. He lived in America for the next thirty years (1920-1952), and taught the soul-awakening techniques of Kriya Yoga to many people. Yogananda visited India in 1935, where he was given the monastic title of Paramahansa, which represents the highest spiritual attainment. The Yogi passed away in 1952, and his funeral service was attended by with hundreds of people in Los Angeles. On his twenty?fifth death anniversary, the Indian government issued a special commemorative stamp in his honour.


maandag 18 december 2023

Iedereen is welkom in het huis van Rumi, geschreven door NAEEDA AURANGZEB (overgenomen uit Dagblad Trouw)

Iedereen is welkom in het huis van Rumi

Dichter interviews

De dertiende-eeuwse islamitische dichter Rumi is 750 jaar na zijn sterfdag wereldwijd nog zeer geliefd. 'Zijn taal raakte me meteen.'

Het nummer Hallelujah van Leonard Cohen is zo vaak gecoverd dat je bijna zou vergeten van wie het origineel eigenlijk is. Voor dit lied en voor veel van zijn andere nummers liet de Canadese zanger en dichter zich inspireren door de poëzie van de dertiende-eeuwse Perzische dichter Jalal al-Din Rumi.

Cohen is niet de enige. Ook Madonna en Beyoncé zijn fan. Van Turkije tot Afghanistan wordt Rumi beschouwd als de dichter des vaderlands en in de VS behoort hij tot de best verkochte dichters. Ook in ons land leven velen met Rumi, zijn dichtregels geven hen inspiratie voor het dagelijks leven.

Vanuit het hart

Deze maand is het 750 jaar geleden dat Rumi overleed in de Turkse stad Konya. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen houdt aanstaande woensdag een bijeenkomst ter nagedachtenis van deze intellectuele islamitische dichter. Zijn poëzie staat in de traditie van het soefisme, de mystieke kant van de islam. Een van de sprekers bij dit al weken uitverkochte evenement is hoogleraar en Rumi-kenner Ashgar Seyed-Ghorab, lid van de KNAW en hoogleraar Iraanse en Perzische studies aan de Universiteit Utrecht.

Wat is volgens hem het geheim van het succes van Rumi? "Rumi spreekt vanuit het hart", zegt Seyed-Ghorab. "De directe manier waarop hij zijn liefde uitdrukt, is indrukwekkend. De emoties zijn herkenbaar, ongeacht de tijd waarin we leven. Die herkenbaarheid speelt een enorme rol in zijn populariteit. Met de ontkerkelijking neemt de betekenis van religie af, maar een gedicht als 'God zit niet in een huis van klei, vind God in je hart' blijft tot de verbeelding spreken."

Mystieke leraar

Rumi werd in 1207 geboren in Balch, in het huidige Afghanistan. Hij groeide op in een religieus islamitisch gezin en hij werd een van de belangrijkste theologen van zijn tijd. "In de Engelse vertalingen van zijn werk zijn alle verwijzingen naar zijn moslimachtergrond weggelaten", zegt de hoogleraar. "Rumi wordt gepresenteerd als humanist. Voor het succes van zijn werk in het Westen werkt dat goed, iedereen kan zich zo herkennen in zijn woorden."

Rumi werkte lange tijd in Aleppo en Damascus. In de Turkse stad Konya werd hij uiteindelijk een mystieke leraar en begon hij met het organiseren van de zikr-meditatie bijeenkomsten. Tijdens die meditaties ontstond de dans van de draaiende derwisjen: Rumi zelf draaide om zijn as terwijl hij de naam van de allergrootste herhaalde. De dans staat nu op de lijst meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de Unesco.

Leeft met deze zin van Rumi: "Wees als geploegde aarde in nederigheid en bescheidenheid"

Inaya Zarakhel (30), actrice, danseres en activist

In de geïmproviseerde winkeltjes rondom de graftombe van soefimeester Pir Baba in het noorden van Pakistan staarde de jonge Inaya Zarakhel gebiologeerd naar de glazen armbanden in alle kleuren van de regenboog. "Die armbanden, de gedichten, de muziek, de bezoekjes aan de tombes, het was er altijd", zegt Inaya, die opgroeide in Pakistan en sinds een aantal jaren in Nederland woont. "Maar pas toen ik als transgender onderdeel werd van de hijra-gemeenschap, begon het me te raken."

In Zuid-Azië maken trans vrouwen deel uit van een eeuwenoude besloten gemeenschap. De hijra kennen een geheime taal en eigen rituelen. Het soefisme, de mystieke kant van de islam, neemt een belangrijke plek in in het leven van een hijra. "Ik zocht een thuis, een plek waar ik kon zijn wie ik ben. Transgender zijn is meer dan een fysiek gebeuren, het gaat erom wie of wat je ziel is en waar die naar verlangt. Ik kan niets zijn en toch ook alles, dit is precies wat Rumi en andere soefi leraren predikten."

De hijra-gemeenschap kent veel rituelen die gericht zijn op het vormen van een goed karakter. In het bijzonder is er aandacht voor het begrip nederigheid. "Trots is iets wat je praktiseert, hoe je je kleedt, hoe je loopt, hoe je je gedraagt. Nederigheid kun je ook leren. Voordat het dansen begint, raak je met je vingers de grond aan en je oren. Daarmee zeg je: ik ben niets. Iedereen kijkt weliswaar naar mij, maar ik herinner het ego eraan dat ik in essentie niets ben."

Ze ervaart verschil tussen Pakistan en Nederland: "In het Westen wordt trots gedrag aangemoedigd en nederigheid veroordeeld. We praten hier veel te luid en luisteren nooit echt naar de ander. We onderbreken de ander midden in het gesprek.

"In Pakistan wacht men geduldig en tijdens het wachten buig je je hoofd, je brengt je hand naar je hart. Het is lichaamstaal waarmee je tegen de ander zegt: jij mag er zijn."

Leeft met deze zin van Rumi: "Zuiver je ogen en zie de zuivere wereld. Je leven zal zich vullen met stralende vormen."

Fatma Kaya (54), relatiemanager

In een uitverkocht en besneeuwd stadion in de Turkse stad Konya keek de kersverse studente Fatma Kaya tijdens een reis samen met haar studiegenoten naar een voorstelling van draaiende derwisjen. "Ik had niet zo heel veel met poëzie en ook niet met Rumi", zegt ze. "Er moest een Amerikaanse boekhandel aan te pas komen voordat Rumi mijn aandacht trok. Tijdens een werkreis in de VS viel het me op dat Rumi in iedere boekhandel lag. Ik vroeg me af waarom hij zo populair was en kocht een paar boeken."

Het bleef niet bij die boeken, voor haar verjaardag kreeg ze de Masnawi, het bekendste werk van Rumi dat bestaat uit meer dan 25000 verzen. "Zijn taal raakte me meteen, de zachtheid, de liefde, het oog hebben voor de ander. De islam is het geloof van mijn ouders, op mijn Turkse ID staat vermeld dat ik moslim ben, maar ik was niet bezig met wat wel of niet mag.

"Ik vond het heel mooi om te ontdekken dat Rumi zoveel eeuwen geleden al een islam beschreef waarin liefde stroomt als water, waarin de zachtheid voorop staat. Jij bepaalt zelf hoe jouw relatie met de Almachtige is, jij geeft er zelf vorm aan. De gedichten zijn een liefdesgedicht, van mens tot mens, maar ook van mens tot de Almachtige. Die dubbelheid vind ik mooi. Je wordt uitgenodigd dieper na te denken."

Met het ouder worden verschuiven haar behoeftes. "In deze levensfase vind ik dat er ook aandacht mag zijn voor zelfliefde. Rumi is voor nederigheid, maar dat is wat anders dan jezelf kleiner maken. Die uitnodiging om jezelf te zijn, daar oefen ik meer en meer in. Zelfliefde en zachtheid beoefenen in de wereld waarin we nu leven is uitdagend en daarom slaat de poëzie van Rumi misschien zo aan. We zoeken naar zachtheid, liefde en inspiratie. Wanneer ga je daar naar op zoek? Wanneer je ze het hardst nodig hebt! En dan valt er bij Rumi veel te halen."

Leeft met deze zin van Rumi: "Je bent geen druppel in de oceaan, je bent de oceaan in een druppel"

Wali Hashimi (50), journalist

Bij zijn vader in Afghanistan zag Wali Hashimi een groot groen boek, met op de kaft een illustratie van twee mannen die elkaar liefdevol aankijken. Tussen hen in stond een glas wijn. "Ik was in de war", zegt Wali. "Wie waren deze twee mannen? En wat deden ze hier op de boekenplank van mijn strikt religieuze Afghaanse vader? Mijn vader vertelde me dat dit Rumi en Shams waren. Hij liet me een kort gedicht voorlezen: 'Allah je bent de opener van ons hart, we zijn naar jou gekomen. Open onze harten.' Mijn liefde voor Rumi was geboren, ook al was ik nog maar een klein jongetje."

Shams was de geliefde leraar van Rumi. Door de ontmoeting met Shams transformeerde Rumi van een dogmatische theoloog naar een mystieke dichter. Wali: "Allah-God, Mohammed en Rumi zijn voor mij een drie-eenheid. Rumi vond zijn inspiratie in de klassieke teksten van de Koran. Deze kant van zijn identiteit ontkennen, enkel omdat het je niet bevalt, is door een gekleurde filter kijken.

"Rumi pleitte voor het 'zuivere kijken'. Met filters voor je ogen zie je de waarheid niet. Zelfs intelligente mensen kijken gekleurd naar de wereld. Beleid wordt gemaakt vanuit die filters. Mensen uitsluiten, dat is een vorm van verdorvenheid. Taal, cultuur, ras, religie, het zijn allemaal filters. Rumi stelde de mens centraal in zijn werk. En dat is wat ook ik probeer in mijn leven."

Wali's werk bracht hem naar verschillende uithoeken van de wereld. "Als ik mensen ontmoet die anders lijken dan ik, ben ik nooit bang. Ik heb geleerd om door alles heen te kijken en de mens te zien. Het bestaan zelf, de aarde, alles staat enerzijds op zichzelf en is anderzijds met elkaar verbonden. Dronkaards, armen, ongeletterden, iedereen is welkom in het huis van Rumi."


woensdag 22 november 2023

This is all .... (Tim Cliss)

This is all.

All is empty.

Empty inside,
Empty outside,
No inside 
Or outside.

There is 
Only this,
This emptiness
That is full.

Full emptiness,
Empty fullness.

All is,
Nothing isn't,
Is and isn't 
Are not two.

No other,
No more,
No less,
No 'but what about..?'

Yes, that too!
And that!
And the other!
No exclusion...
None.

No ending,
No conclusion,
No knowing,
No landing place,
No wrapping it up,
No neat and tidy answer..
No,
No answer at all.

Just this 
Wonderfully messy
Aliveness 
That doesn't know.

Such a
Devastating,
Incomprehensible,
Yet undoubted 
Unconditional 
Love.

In plaats van een Boeddha worden ...

"In plaats van te proberen een boeddha of verlicht te worden, is niets eenvoudiger dan de snelkoppeling te nemen door een boeddha te blijven!"

Door Hans Tibben op Facebook geplaatst

Er zijn twee wegen naar bevrijding (Paul Smit)

Er zijn twee wegen naar bevrijding. De indirecte bevrijdingsweg is de meest bekende. Hierbij sleutel je aan een 'ik', en middels coaching of therapie probeer je patronen of overtuigingen van iemand te veranderen. Dit kan prima werken. Veel mentaal lijden komt voort doordat we ons identificeren met ons lichaam, onze gedachten en gevoelens. We denken: "Dit ben ik", en van daaruit ontstaat de twijfel: "Ben ik wel goed genoeg?" Tevens hebben we de beleving dat we onszelf besturen. Dus als iets anders loopt dan gepland, ontstaat er al snel frustratie en we liggen piekerend wakker door allemaal doemscenario’s en angsten die in ons hoofd spoken. Je kunt dit soort frustraties en angsten onder de loep nemen en eraan sleutelen om het leven wat lichter te maken.

De tweede bevrijdingsweg is de directe. En eigenlijk is dit helemaal geen weg, maar een verwijzing naar wat er altijd al was. Het is de nonduale verwijzing naar het idee dat alles bewustzijn is waarin alles verschijnt en verdwijnt. ‘Jij’ als verschijningsvorm bent gewoon aan het gebeuren en alles gaat zoals het gaat. Je bent vanuit die optiek altijd de perfecte uiting van bewustzijn en je hele levenspad ontvouwt zich geheel vanzelf. Na dat inzicht gaan gedachten, gevoelens en emoties gewoon door, alleen ze blijven niet kleven. Het verzet wordt minder en er ontstaat meer overgave. Dit maakt dat het leven als lichter wordt ervaren. Maar niet doordat een 'ik' iets doet, maar door in te zien dat die 'ik' illusoir is. "We are all one consciousness experiencing itself subjectively" (Bill Hicks).

Paul Smit

dinsdag 14 november 2023

Ramana Maharishi, Jnani, een film

Wie eindelijk de heilige berg wil zien waar Ramana verbleef en een film over hem kan via YouTube kijken door even op deze link te drukken.

maandag 13 november 2023

De ontwakende geest, Engels gesproken en Engels ondertiteld (1 uur, HD)




De ontwakende geest ... Film.

Non-duale coaching, kan dat of is het onzin? Overgenomen uit het tijdschrift Inzicht

Het mooie tijdschrift Inzicht schrijft:

Voor dit nummer over ‘sleutelen aan iets wat er niet is’ creëerde ons redactielid Hans Tibben, zelf non-duaal coach, vijf indringende vragen om non-duale coaching en/of therapie onder het vergrootglas te leggen. We vroegen drie coaches om een paar vragen te kiezen en daar kort antwoord op te geven. Hieronder vindt u hun visie.

En omdat Inzicht gratis dit artikel deelt bieden wij u het boek 'verdwijnende scheidingen' over ditzelfde onderwerp van Douwe Tiemersma en andere psychologen en coaches, gratis aan. U hoeft alleen de verzendkosten (€ 7,95) te betalen. Stuur een mail naar uitgeverijadvaita@gmail.com of maak gelijk het bedrag over aan A.V. Hooftman, NL49 ASNB 07077 130 56 ovv Verdwijnende Scheidingen en je adres en postcode. 


Douwe Tiemersma
Verdwijnende scheidingen

Proeven van intercultureel filosoferen

276 pagina’s, paperback


Inhoud


1. Filosofie: existentieel, spiritueel, praktisch en intercultureel

2. Enkele uitgangspunten van de interculturele filosofie
3. Filosofische thema's in het hindoeïsme voor een oosterse renaissance
4. Naar een verruimde ervaring en rationaliteit door interculturaliteit. Merleau-Ponty over westerse en niet-westerse filosofen
5. De ruimte van de waarneming
6. Organische tijd
7. Over het energie-begrip in westerse en in Indiase tradities
8. De levensenergie en het energetische lichaam ervaren en beschrijven
9. Karma en reïncarnatie: een relativerende en een positieve interpretatie
10. De onderlinge verbondenheid en de bevrijding van leven en dood in het hindoeïsme
11. Etnisch-narratieve en ethische identiteit (Senghor en Ricoeur)
12. De Ander en ik in de Bhagavadgîtâ en bij Levinas
13. Advaita: de onuitsprekelijke eenheid van mijzelf en de ander
14. De actuele betekenis van de Advaita Vedânta

* Register van namen

* Lijst van publicaties
* Uitgeverij Advaita Centrum
* Advaita Centrum
* Adressen


De filosofie kan er niet omheen opvattingen uit andere culturen in de beschouwing te betrekken. De reden daarvoor is niet alleen de globalisering die zich sterk doorzet. Zij zou zich filosofisch tekort doen als zij de interculturele verruiming van het eigen westerse kader zou verzaken. Dit boek bevat een aantal samenhangende artikelen op het terrein van de interculturele filosofie: over de grondslagen van de interculturele filosofie, ruimte, tijd en energie, lichaam, karma en reïncarnatie, dood en leven, de ander en ik.

Door de beoefening van interculturele filosofie verdwijnen scheidingen. Dit is het thema van de verschillende hoofdstukken. Hier worden de scheidingen tussen de waarnemer en het waargenomene, verleden, heden en toekomst, energie en leven, leven en dood en de ander en ik intercultureel besproken en gerelativeerd. Nieuwe mogelijkheden worden daarbij getoond. Theoretische en praktische moeilijkheden die uit die scheidingen voortvloeien, kunnen zo verdwijnen. Op diverse plaatsen wordt gewezen op de mogelijkheid dat alle scheidingen radicaal wegvallen in een non-duale sfeer (Sanskriet: advaita), in volledige openheid.
Het boek verschijnt bij het afscheid van dr. Douwe Tiemersma van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij onderwijs gaf en onderzoek deed op het terrein van de wijsgerige antropologie en de interculturele filosofie.

Tekst uit het boek:

Voor de filosofie lijkt het belangrijk de spirituele ervaringen en dimensies, die er nu eenmaal zijn, in de beschouwing te betrekken. Door een uitsluiting ervan beperkt de filosofie zich al in het begin, zodat de resultaten van filosofiebeoefening onnodig beperkt blijven. Een verruimde ervaring geeft ruimere mogelijkheden. [pag. 11-17] (Lees verder)

Boekbespreking:


"Een specialistisch en grensverleggend boek voor een filosofisch onderlegd publiek." Drs. Marianne van den Heuvel. Bron: NBB (Lees verder)

Er is geen tweeheid als je ontspannen bent in zelf-bewustzijn is dat duidelijk




vrijdag 10 november 2023

A film, Consciousness Light over Adi da Samraj (Nederlandse ondertiteling)

Kijktip voor deze week, de docu Conscious Light over het leven van Adi da Samraj. Met NL ondertitels. Duurt iets meer dan een uur: 
Klik hier, het wachtwoord is LICHT , let op wel met hoofdletter.
Viewing tip for this week, the documentary Conscious Light about the life of Adi da Samraj. With Dutch subtitles. Takes just over an hour:

Click here, the password is LIGHT, make sure it is capitalized.

vrijdag 3 november 2023

Met lege handen (geschreven Elke Vierveijzer, gezongen door Lenny Kuhr)

Tekst van Elke Vierveijzer. Gezongen door Lenny Kuhr.

Met lege handen

Ik ben met lege handen gekomen
Geen houvast, geen richting, geen spijt
Geen grote gedachten of dromen
Alleen maar ruimte en tijd
Alleen maar ruimte en tijd

En soms zie ik mezelf met mijn dingen,
Met mijn haast en mijn ongemak staan
En dan hoor ik het leven plots zingen
Dat ik met lege handen zal gaan
Met lege handen zal gaan


Dan zie ik ineens hoe star en krampachtig
Ik tracht om de mensen, de spullen, de tijd,
Te grijpen en hoe ik, volslagen onmachtig,
Voel dat het me steeds weer ontglipt en ontglijdt

Ik weet, wat er langskomt, ik mag ernaar kijken
Van veraf en soms wonderbaarlijk dichtbij
Het zal mijn bestaan en mijn leven verrijken
Maar niets van dit alles is waarlijk van mij

Niets van dit alles is waarlijk van mij
Het klinkt misschien eenzaam, verlaten of leeg
Maar dat je het leven en verder niets kreeg
Dat maakt je zo grenzeloos vrij
Niets van dit alles is waarlijk van mij

Het is wat ik steeds heb geweten
De simpele kracht van het zijn
En mocht ik het soms toch vergeten
Dan herhaal ik het als een refrein
Dan herhaal ik het als een refrein

Ik ben met lege handen gekomen
Geen houvast, geen richting, geen spijt
Geen grote gedachten of dromen
Alleen maar ruimte en tijd
Alleen maar ruimte en tijd


donderdag 26 oktober 2023

Een zinvol leven, dat wil iedereen. Maar hoe?, Peter Henk Steenhuis, dagblad Trouw

Mooi stukje ter overdenking.

Een zinvol leven, dat wil iedereen. Maar hoe? De zinzoeker geeft antwoord. Vandaag een vraag van een lezer wier agenda vol staat met zinvolle activiteiten, maar toch 'geen volledige zingeving ervaart'.
PETER HENK STEENHUIS

Vraag
Ik ben een vrouw van 56 jaar met een partner en een nog thuiswonende dochter. Ik werk fulltime als zelfstandige ondernemer, ik speel in een amateurorkest, zit op dansles en yoga, eet gezond en kook altijd zelf, loop hard. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk: ik zit in het bestuur van een woningvereniging en ben gastspreker op scholen.

Wie naar mijn leven kijkt, zal zeggen dat ik hier volop zingeving uit zal halen. Toch knaagt bij mij twijfel: is dit wel de juiste zingeving, zie ik iets over het hoofd of mis ik iets? Zou ik niet veel meer energie moeten steken in andere dingen zoals mijn gezin, mensen die me dierbaar zijn (familie, vrienden) of innerlijke rust of wat dan ook. Hoe kan het dat ik geen volledige zingeving ervaar in een leven dat van buitenaf volledig zingevend lijkt?

Drukbezette zinzoeker

Antwoord
Uit uw vraag maak ik onmiddellijk één ding op: u leidt een druk bestaan. Ik zou daarom zeker niet méér energie steken in nóg meer zaken, behalve als u andere zaken streept. En om daarin een goede keuze te leren maken, zou ik aanraden te leren niets doen. Omdat wij allemaal doeners zijn geworden, is niets doen voor ons, moderne mensen, misschien wel het moeilijkste dat er is.

Actie is buitengewoon verleidelijk. Wij hadden jarenlang in onze keuken een kaart op de schouw staan met de tekst: Nothing is more satisfying than crossing things off the list. Niets bevredigt meer dan je lijstje afvinken. Ik heb weleens halverwege de werkdag een lijstje gemaakt waarop zaken stonden die ik al gedaan had, alleen om het genoegen te smaken ze van m'n lijstje te kunnen afstrepen.

Het citaat is zo beroemd geworden, omdat iedereen wel aanvoelt dat dit eigenlijk ridicuul is. Want uiteindelijk levert het een onbevredigend gevoel op - vraag dit maar aan verpleegkundigen, die massaal het idee hebben niet meer voor een patiënt te mogen zorgen, maar lijstjes te moeten afvinken. Ook zij kennen uw vraag: is dit wel de juiste zingeving?

Dat wij zo graag in actie komen, komt volgens de hedendaagse Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han doordat wij onszelf de hele dag zien als een soort potentiële arbeidskracht. Dat ontkennen we graag, want bij arbeidskracht denken we aan een baas en een arbeider die doet wat hem wordt opgedragen. En we hebben toch meer vrije tijd dan ooit, denken we, dus dan ben ik geen potentiële arbeidskracht, zeker niet de hele dag.

Han meent van wel, juist doordat we onze eigen baas zijn geworden, zijn we onszelf gaan uitbuiten. Wij zijn niemands ondergeschikte, maar in feite zijn we onze eigen ondergeschikte. Volgens Byung-Chul Han leidt deze vrijheid van autoriteit niet tot echte vrijheid, maar laat ze vrijheid en dwang samenvallen. Naar Hans idee is dit de oorzaak van burn-out en depressiviteit. Of in uw geval tot twijfel over de juiste zingeving, wat hier een voorstadium van kan zijn. Daarom is uw vraag zinnig: door u op uw leven te bezinnen, kunt u mogelijk erger voorkomen.

Doordat we leven tegenwoordig opvatten als iets doen - een onderneming runnen, dansen, yoga, musiceren, koken, vrijwilligerswerk - zijn we niets doen gaan opvatten als een tekortkoming, waar we zo snel mogelijk korte metten mee moeten maken. We zien niets doen als een onvermogen, een weigering, een afwezigheid. Maar niets doen heeft zijn eigen logica. Je gaat niet snel op je werk niets doen, dat is niet de juiste plek, niet het juiste tijdstip. En ook middenin een vrolijk gezelschap dat een geanimeerd gesprek voert, valt niets doen uit de toon.

'Niets doen' is een vreemd woordpaar, want 'doen' klinkt erg actief, maar we hebben voor 'niets doen' nauwelijks een betere term. Men noemt het wel 'inactiviteit', en die is geen zwakte, maar heeft een eigen kleur, sfeer en gevoel.

Voor onze betovergrootouders was dit vanzelfsprekend, zij zouden nooit van inactiviteit spreken maar konden wel goed 'niets doen', wat ze bijvoorbeeld 'schemeren' noemden. Het woord 'schemeren' stamt uit de tijd dat licht nog schaars was en duur, en mensen er het liefst zo lang mogelijk mee wachten het te ontsteken. Zo ontstond er een gewoonte dagelijks een tijdje voor je uit te staren, de duisternis te zien opkomen. Woonde je aan een bosrand, dan was dit ook het uur dat de reeën zich lieten zien. Men zat en keek, meestal werd er weinig gezegd. Dit overgangsritueel ging verloren met de komst van kunstlicht. Kunnen we nu de letters niet meer goed lezen, dan staan we op, doen het licht aan en gaan weer verder met waar we mee bezig waren.

Ik heb een simpel en goedkoop advies: ga schemeren. Als u het niet precies weet, zoekt u even op wanneer de zon ondergaat, dat is het tijdstip dat de schemer aanvangt. Ga zitten, voor het raam of op het balkon of in de tuin. Kijk. Maakt niet uit naar wat, hoe langer u kijkt hoe meer u ziet - terwijl het donker wordt. Kans is groot dat u onrustig wordt, en binnen mum van tijd weer opstaat, bijvoorbeeld om te noteren wat u nog moet doen.

Kan gebeuren. Probeer dan de volgende dag iets langer te blijven zitten. Tegen de tijd dat u rustig de nacht kunt zien vallen, u geniet van uw inactiviteit, wordt het u vanzelf duidelijk welke activiteiten u nog zinvol vindt Zo bespaart u op alle mogelijke manieren energie.

woensdag 25 oktober 2023

De geheime geschiedenis van Yoga (met Podcast)

Een podcast over Yoga. Ik ben zelf een enthousiast beoefenaar van de yoga. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe oud is het? Het is een vrij nieuwe uitvinding met weinig heel oude roots. Er zijn wat Indiase elementen aanwezig in de laatste 150 jaar, maak het lichaam sterk dan kunnen we vechten tegen de Engelsen, die zich vermengd hebben met Westerse elementen van de laatste 150 jaar, een gezonde geest in een gezond lichaam, begonnen in Duitsland en Zweden. Geen oeroude heilige teksten of gewoon oude teksten. Geen mooie Hindoe cultuur en in Duitsland, Zweden zelf wat nationalistische roots. Bijzonder boeiend. Ga luisteren. Lees hieronder verder en luister naar de Podcast door hier te klikken.

Victor

Weinig spirituele praktijken zijn wereldwijd zo populair als hedendaagse lichaamsyoga. En net daarom is het opvallend dat niet veel mensen lijken te weten hoe het fenomeen precies ontstond. Je zou bijna kunnen spreken over een geheime geschiedenis. Al is die geschiedenis nu ook weer niet zo geheim aangezien er ondertussen erg veel academisch onderzoek naar gebeurde. Paul en Jonas namen dat onderzoek bij de hand en zetten alles even op een rij. Op die manier maken ze duidelijk dat het begrip yoga weliswaar een lange historiek heeft in de hindoefilosofie, maar dat de hedendaagse, lichaamsgerichte vormen eigenlijk niet zo erg oud zijn. Meer nog, in grote mate vinden ze hun oorsprong in de 19de-eeuwse westerse focus op lichaamscultuur. Daardoor is de geschiedenis van yoga ook nauw verbonden met het toenmalige nationalistische en zelfs racistische ideeëngoed. Gaandeweg verbond de praktijk zich echter steeds meer met eclectische spiritualiteit en wellnesstrends, waardoor het uitgroeide tot de rituele oefeningen die je vandaag op talloze plaatsen in Nederland en België kan beoefenen. 

In deze aflevering gaan Paul en Jonas dus dieper in op enkele facetten van hatha yoga die zelden besproken worden en soms ook erg gevoelig liggen. Maar wie ze kritisch onder de loep durft te nemen, krijgt een genuanceerder beeld te zien van een uiterst boeiend fenomeen. Op sommige momenten verwijzen Paul en Jonas daarbij ook naar enkele verhelderende visuele materialen. Via de onderstaande linken kan je deze bekijken.


• De pashupati zegel, waarvan sommigen beweren dat deze aantoont dat Yoga al vele duizenden jaren beoefend wordt. De argumentatie daarvoor blijkt echter niet zo sterk. 
• De cover van het allereerste boek over de Surya Namaskar (de zonnegroet), geschreven door bodybuilder Kolar Venkatesch Iyer. We gebruikten die ook als afbeelding voor deze aflevering. 
• Foto’s uit een editie van Health & Strength in 1935, waarmee het model Adonia Wallace de dames van haar tijd wou aanzetten tot populaire lichaamsoefeningen die niets met India te maken hadden, maar die wel sterk aan hedendaagse yogahoudingen doen denken. 

En de academische werken waar Paul en Jonas naar verwijzen zijn


• Mark Singleton, Yoga Body: The Origins of Modern Posture Practice, Oxford University Press, 2010. 
• Elliot Goldberg, The Path of Modern Yoga: The History of an Embodied Spiritual Practice, Inner Traditions, 2016. 


------

'Groetjes uit Shambhala' is een productie van ⁠Volzin⁠.




maandag 23 oktober 2023

Voorlopig maar hopen op vrede in onszelf (Victor)

Voorlopig maar hopen op vrede in onszelf. 
Die vrede die al olie vlek iedereen bereikt. 
De glimlach en liefde in onszelf die de wereld veranderd.
Hoe blijf je weerbaar als land en individue.
Maar hou je de liefde vast.
Hoe verdedig je jezelf?
Zonder haat in je te voelen opborrelen.
Zonder de liefde aan de kant te schuiven?
De Liefde die nooit verdwijnt.
Maar slechts overschaduwt wordt.
De Liefde die er altijd is,
En die de agressie in ons, die er ook altijd is,
Verzacht en laat vervliegen.
Het begint bij jezelf.
Het je losmaken van welke ideologie dan ook.
Het je losmaken van het geloof van je ouders.
En je eigen geloof vinden in jezelf en in de Liefde.
In de eenheid, van het grenzeloze.
Want alleen het grenzeloze kan grenzen overstijgen
Kan grenzen opheffen, 
Kan vrede brengen.

zondag 15 oktober 2023

Nada Brahma, de Wereld is Klank

De wereld is klank (en dus zijn wij als mens klank en beïnvloedbaar door klank.)
Voor wie van uitgebreide podcasts houdt: ooit (begin tachtiger jaren) was er op de radio een programma ‘Nada Brahma’ (de Wereld is Klank, een radio-essay van Joachim Ernst Berendt) en dit had ik toen opgenomen op mijn cassetterecordertje. Ik was er zeer van onder de indruk en had het vaak opnieuw beluisterd in die tijd. Nu heb ik besloten dat dit op youtube moet komen en inmiddels zijn 5 van de 11 hoofdstukken geüpload (bij elkaar wordt het ca 5 uur!). 
Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt omdat ik er beelden bij wilde uploaden… en dat blijkt nogal veel werk… maar wel de moeite waard. Ik ga het dus zeker afmaken!
Hier kun je de playlist vinden en opstarten. Veel interessanter dan tv-kijken :-)
En dan ook: hoe men hier spreekt… wow… zo hoor je dat niet meer tegenwoordig. :-)
https://bit.ly/nada-brahma
🙏
Michel Koperdraat

woensdag 11 oktober 2023

Haat, Hamas en Liefde (Victor Hooftman)

In La Verna was het makkelijk. Lopend door het sprookjesachtige bos met de kleine cyclamen, grotten, rotsen en mossen. Zittend in de grot waar Franciscus van Assisi zijn stigmata kreeg, met Hetty die een foto nam, makkelijk. De stilte en liefde. Geen probleem. Maar dan. Je bent thuis en barbaren vallen plunderend, dodend, verkrachtend, Israël binnen. Vrouwen worden door de straten van Gaza gesleept, 1 jarige kinderen, net zo oud als ons buurmeisje nu, worden ontvoerd en in kooien opgesloten, oma van 90 neergeschoten, en huizen met bewoners erin in de fik gestoken. Jongeren dansend in de woestijn, worden met honderden afgeslacht. Dan verdwijnt de liefde en komt de haat. Hou hem maar eens buiten.
Alles van waarde is weerloos. Dat is het probleem. Hoe verdedig je iets weerloos zonder de waarde teniet te doen? De haat tegen de terroristen zoekt een uitweg. Maar die is er niet. 
Wat je kan veranderen, moet je veranderen. Wat je niet kan veranderen, moet je loslaten. 
Langzaam komt de liefde en stilte weer in beeld. Tot het volgende journaal, tot het volgende inlevingsmoment. En toch, weer terug naar de liefde en stilte. Je bent het nooit kwijt. De haat verduistert het slechts. Het is er altijd. 
Ego leeft van angst, dat houdt het ego in stand. De functie van het ego is jou te laten overleven. In deze tijden van geweld, angst en oorlog neemt het ego het over. Overleven. Alles versmalt, bewustzijn vernauwd. Maar bewustzijn is van nature breed en allesomvattend. Als de vernauwing wegvalt is de liefde er ook weer. Wordt de haat waargenomen voor wat het is. En kan weer losgelaten worden. 
Een oplossing voor deze verschrikkingen van geweld is er niet, nu. Als jij verandert verandert de wereld. Dat is de richting. Luisteren is de oplossing. Ik denk niet dat ik het nog mee ga maken, vrede in de wereld. Maar vrede in mijzelf is al heel wat. 

zaterdag 7 oktober 2023

donderdag 24 augustus 2023

De zee die denkt (film) van Gert-Jan de Graaf

Gert schrijft:

Hoi allemaal,

Ik zal mijzelf ook even voorstellen in deze groep. Mijn naam is Gert de Graaff en ik ben de maker van de veelvuldig bekroonde speelfilm/docu ‘de zee die denkt’. Misschien kennen jullie deze film? Het verhaal is geïnspireerd op de boeken van en over Nisargadatta en Ramana Maharshi en op de vele inspirerende lezingen van Wolter Keers. Het wordt gezien als dè film over waar jullie in deze chat allemaal over praten, zoals het je ontdoen van je ego en inzien dat het idee van een ‘ik’ inderdaad enkel een idee is. 
 Zoals je uit de aanvang van dit bericht al kunt opmerken, blijft het proces van het overwinnen van mijn eigen 'trotse' ego (bijvoorbeeld door hier te vermelden dat de film '…veelvuldig bekroond…' is en '…dè film over…' wordt genoemd) nog steeds een hele uitdaging, haha.

Mocht je meer willen weten, zie [www.dezeediedenkt.nl](http://www.dezeediedenkt.nl/) Mocht je de film willen zien: https://www.gravioli.nl/gert-de-graaff/de-zee-die-denkt


maandag 7 augustus 2023

De realiteit bestaat niet uit materie, maar uit bewustzijn, Bernardo Kastrup

Waarom het materialisme ons depressief maakt
Bernardo Kastrup interview

BERNARDO KASTRUP: 'IK BEN ONTZETTEND DIRECT, DAAROM VOEL IK ME OOK ZO THUIS IN NEDERLAND.'

Filosoof en wetenschapper Bernardo Kastrup wil ons wereldbeeld op zijn kop zetten. De realiteit bestaat niet uit materie, maar uit bewustzijn. 'Dingen buiten het bewustzijn, zijn per definitie theoretische abstracties.'
BAS ROETMAN
Wat is de aard van het universum? De meeste mensen zullen ervan uitgaan dat het universum uit materie bestaat: fysieke deeltjes dus, die weer zijn op te delen in kleinere deeltjes zoals moleculen en atomen. Volgens filosoof en computerwetenschapper Bernardo Kastrup (48) is het tijd om dat idee te vervangen. Niet materie, maar bewustzijn is de grond van de realiteit. En het materialisme is volgens Kastrup niet alleen logisch onverdedigbaar, het maakt ons ook nog eens depressief.

Het boek waarin Kastrup zijn stelling beargumenteert is onlangs in het Nederlands verschenen, Waarom materialisme totale onzin is. Een prikkelende titel, die past bij Kastrups karakter. "Ik ben ontzettend direct", vertelt hij in de tuin van zijn woning in Veldhoven, "daarom voel ik me ook zo thuis in Nederland."

Kastrup werd geboren in Brazilië. Hij werkte een tijdje bij de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland, en ging daarna bij Philips aan de slag in Eindhoven. Nu schrijft hij boeken over het idealisme, de filosofische stroming die hij aanhangt. Zijn ideeën vinden een groot internationaal publiek. "Ik heb de komende tijd bijna iedere dag een interview", zegt hij trots maar ook een tikje uitgeblust.

Wat is het materialisme?
"Het materialisme is de gedachte dat de wereld is gemaakt van materie, zaken die je volledig kunt beschrijven op basis van getallen alleen. Als jij met de juiste lijst van getallen komt, van graden Celsius, kilogrammen, meters, dan heb je alles gezegd wat er te zeggen valt over materie.

"Tegenover de kwantiteiten staan de kwaliteiten. Alles wat wij ervaren, het rood van een appel, de smaak van een aardbei, de klank van muziek, dat zijn kwaliteiten. Volgens het materialisme vinden de kwaliteiten allemaal in jouw hoofd plaats, omdat de hersenen - op een manier die we nog altijd niet begrijpen - de kwaliteiten genereren vanuit de kwantiteiten, oftewel de materie."

Hoe meer getallen ik heb om iets te beschrijven, hoe dichter ik kom bij wat het is, zegt het materialisme.
"Juist. De materialist neemt de beschrijving van iets als het ding dat beschreven wordt. Stel je een landkaart voor. Het materialisme zegt dat de kaart hetzelfde is als het land dat de kaart beschrijft. Dat is natuurlijk belachelijk.

"Wat weten we voordat we theorieën en concepten maken? We weten dat bewustzijn bestaat, daar begint het mee. Om iets te kunnen weten moet het al onderdeel zijn van je bewustzijn. Bewustzijn - of subjectiviteit - is het enige aspect van de natuur dat vooraf gaat aan het theoretische. Het bestaat, het is de grond, het enige gegeven dat we hebben. Dingen die buiten het bewustzijn zijn, zijn per definitie theoretische abstracties. We kunnen veronderstellen dat ze bestaan, maar directe kennis is onmogelijk.

"Nu, het materialisme zegt: naast het bewustzijn is er die puur kwantitatieve, materiële wereld. Onze ervaring van die wereld, wat we zien, horen, voelen, is een representatie van die wereld die gemaakt is in onze hersenen. Ik noem dat een verdubbeling van de realiteit: er is datgene waar je mee begint - je bewustzijn - en iets anders, dat niks te maken heeft met bewustzijn maar als het ware achter de wereld van ervaring ligt. Dat is een verdubbeling. De vraag is: heb je die verdubbeling nodig? Mijn stelling is: nee."

Wat stelt u voor als alternatief? Is de wereld gemaakt van onze gedachten?
"Dat is niet de claim. De claim is dat de wereld buiten is gemaakt van iets geestelijks, op dezelfde manier als mijn gedachten geestelijk zijn, of mentaal. Onze innerlijke toestanden, zoals gedachten, emoties, fantasieën, zijn geen materie omdat ze niet in kwantiteiten beschreven kunnen worden. Hoe lang in meters zijn jouw gedachten? Hoe zwaar in kilogram zijn jouw emoties? Je kunt met een lange lijst getallen komen, maar je hebt nog steeds precies niks gezegd over een emotie of ervaring.

"Het idealisme zegt dat de wereld gemaakt is van iets dat vergelijkbaar is met onze eigen ervaringen. Stel je voor: je bent op reis en je staat op een berg. Je ziet de aarde tot aan de horizon. Je weet dat alles wat je kunt zien aarde is. Wanneer alles wat je ziet tot de horizon de aarde is, dan is het een makkelijke aanname dat er verder dan de horizon gewoon meer aarde is.

"Laten we dit vertalen naar bewustzijn. Alles wat we kunnen zien tot de horizon van ervaringen, zijn ervaringen. Verder dan de horizon van persoonlijke ervaringen zien we niet. Wat is dan de vanzelfsprekende conclusie? Dat er meer ervaringen zijn! Niet ervaringen die ik allemaal zelf kan ervaren, maar van dezelfde soort. De materialist zegt: mijn ervaringen bestaan tot mijn eigen persoonlijke horizon, en verderop is het iets totaal anders. Iets dat totaal niet te maken heeft met ervaringen. En zelfs: datgene dat op onverklaarbare wijze ervaring genereert! Dat is waanzin."

Wat er bij mij vanbinnen gebeurt is hetzelfde als de wereld buiten mij?
"Alles vindt plaats in een soort kosmisch bewustzijn. Dat klinkt nogal new-age-achtig, dat weet ik, maar het is wel de juiste beschrijving.

"Je zou ook kunnen zeggen dat de natuur één veld van subjectiviteit is. Je kunt dat ene veld van subjectiviteit ook verbeelden als een rivier. Alle verschillende vormen van het bestaan - inclusief mensen - zijn golven in de rivier. Er is uiteindelijk niets aan de golven behalve de rivier zelf, je kunt de golven niet pakken en uit de rivier halen. Het enige wat echt bestaat is de rivier zelf. Het is alles wat er is, alles wat er ooit was, en alles wat er ooit zal zijn."

Het materialisme heeft er wel voor gezorgd dat we enorme technologische vooruitgang hebben geboekt. Het werkt, zogezegd.
"Dat heeft niks te maken met de metafysica, met de aard van de realiteit. Onder het idealisme kunnen we nog steeds prima wetenschap bedrijven en technologie ontwikkelen.

"Stel je een kind van zes jaar voor dat een computerspel speelt. Hij speelt het spel zelfs zo goed dat hij wereldkampioen wordt. Begrijpt het kind wat het computerspel is? De hardware en software, de transistoren? Nee, hij heeft geen idee. Toch is hij wereldkampioen, waarom? Omdat het verhaal van het spel een 'handige fictie' is die werkt. Dit geldt ook voor technologie. Voor technologen maakt het niet uit wat de aard van de natuur is, zolang het werkt.

"Maar wat zijn de bijwerkingen van materialisme? Depressie, gebrek aan zingeving, gebrek aan empathie, gebrek aan respect voor de natuur, egoïsme, wanhoop."

Waar worden we dan precies depressief van?
"Het idee dat we afgescheiden zijn van anderen en de natuur, dat we opgesloten zitten in ons hoofd. Hoe ervaren we onze eigen identiteit? Als iets dat diep verbonden is met ons bewuste innerlijke leven. Het is alles wat je kent! Toch vertelt het materialisme ons dat de wereld niet gemaakt is van dat bewustzijn, maar dat de wereld gemaakt is van iets totaal anders dan wij. Dat wij anomalieën zijn in de wereld. We begrijpen niet hoe beschadigend dit is. We doen aan zelfmarteling."

U bent in spirituele kringen populair. Wat vindt u daarvan?
"Ik vind het prima, ik heb geen bezwaar tegen spiritualiteit of religie. Ik heb wel bezwaar tegen religieuze instituten die allerlei slechte dingen hebben gedaan, maar niet tegen religie en spiritualiteit zelf. Religie is een intrinsieke, natuurlijke manier van uitdrukking van de mens.

"In de loop der jaren wordt het me ook steeds meer duidelijk dat religies in de kern wijzen naar het idealisme. Ik ging de Bijbel lezen, ook daar vind je het. Lees maar eens Johannes hoofdstuk 1 vers 1: 'In den beginne was het Woord'. 'Woord' is een vertaling van het Griekse woord 'logos'. Maar 'logos' kan ook vertaald worden als geest. In den beginne was de geest, en de geest was God. De geest heeft alles gemaakt. 'Logos' is ook een van de woorden waarmee naar Jezus wordt verwezen, dus de geest kwam als het ware zijn eigen wereld in. Als je met die ogen de Bijbel gaat lezen, dan zie je het idealisme overal terugkomen."

Bernardo Kastrup, Waarom materialisme totale onzin is. Hoe echte sceptici weten dat er geen dood bestaat en hoe zij het leven, het universum en alles tot op de bodem in kaart brengen. Uitgeverij Samsara, 295 blz., € 27,99


vrijdag 4 augustus 2023

Jelle van Baardwijk in gesprek met Ton Lathouwers

Jelle van Baardewijk is begonnen met mediteren. Graag neemt hij je mee op deze reis. De eerste stop die hij maakt is in Zutphen. Om met niemand minder dan Ton Lathouwers in gesprek te gaan. Ton is een instituut in de zengemeenschap in Nederland. Ook aanwezig is Elsbeth Wolf, de opvolgster van Ton.


donderdag 3 augustus 2023

A girl who was crying because she had lost her favourite dol ...

At 40, Franz Kafka (1883-1924), who never married and had no children, was walking through a park one day in Berlin when he met a girl who was crying because she had lost her favourite doll. She and Kafka searched for the doll unsuccessfully.

Kafka told her to meet him there the next day and they would come back to look for her.

The next day, when they had not yet found the doll, Kafka gave the girl a letter "written" by the doll saying "please don't cry. I took a trip to see the world. I will write to you about my adventures."

Thus began a story which continued until the end of Kafka's life.

During their meetings, Kafka read the letters of the doll carefully written with adventures and conversations that the girl found adorable.

Finally, Kafka brought back the doll (he bought one) that had returned to Berlin.

"It doesn't look like my doll at all," said the girl.

Kafka handed her another letter in which the doll wrote: "my travels have changed me." The little girl hugged the new doll and brought the doll with her to her happy home.

A year later Kafka died.

Many years later, the now-adult girl found a letter inside the doll. In the tiny letter signed by Kafka it was written:

"Everything you love will probably be lost, but in the end, love will return in another way."

Embrace change. It's inevitable for growth. Together we can shift pain into wonder and love, but it is up to us to consciously and intentionally create that connection.

zondag 30 juli 2023

Posing

Posing is a funny phenomenon. I regularly take a picture of a posing person, usually a woman, who is not posing for me. So is the squirrel. He's not posing for me either. All this in a day at the temple complex in Thailand. Why do people pose?

Poseren is een grappig fenomeen. Regelmatig neem ik een foto van een poserend mens, meestal vrouw, die niet voor mij poseert. Zo ook de eekhoorn. Die poseert ook niet voor mij. Dit alles op een dagje tempelcomplex in Thailand. Waarom poseren mensen?

zondag 9 juli 2023

Dankbaarheid en geluk

Wanneer we ons bewust zijn (volgens Thich Nhat Hanh) dat dankbaarheid ons gelukkig maakt en dat niet geluk ons dankbaar maakt, kunnen we de wereld op een andere, ruimere manier beschouwen.

woensdag 5 juli 2023

Wat is keuzeloos gewaarzijn?, 4 juli 2023 door Hans van Dam

Waarom ik het liever weteloos gewaarzijn noem.


Wat is keuzeloos gewaarzijn?

Keuzeloos gewaarzijn, met of zonder spatie tussen gewaar en zijn, betekent onthecht, onaangedaan getuige zijn van wat zich maar voordoet. Niet kiezen, niet willen, niet oordelen, niet hechten, niet identificeren. Niet handelen maar het doen zijn gang laten gaan.


De term ‘keuzeloos gewaarzijn’, in het Engels ‘choiceless awareness’, was een favoriete uitdrukking van de spirituele leraar en antigoeroe Jiddu Krishnamurti. Hij heeft hem niet bedacht maar wel gepopulariseerd.


Het begrip ‘keuzeloos gewaarzijn’ is verwant met het taoïstische begrip ‘niet-doen’ (wu wei), met de boeddhistische praktijken van mindfulness, vipassana en shikantaza, en met de boeddhistische begrippen niet-zelf (anatman), leegte (sunyata) en geest.


Onverenigbaar met het leven

Letterlijk genomen is keuzeloos gewaarzijn een paradoxale opdracht, onverenigbaar met het leven. Leven is niet gewaar zijn om het gewaar zijn, gewaar zijn helpt je om te overleven.


Overleven is meer dan waarnemen, het is oordelen en handelen. Waarnemen, oordelen en handelen zijn niet los van elkaar te begrijpen. Ze gaan naadloos in elkaar over. Ze zijn onscheidbaar, behalve in gedachte.


Je kan in dit leven maar beter de juiste keuzes maken, anders ben je gauw gezien. Water drinken, geen chloor. Brood eten, geen spons. De kachel aansteken, niet de kamer. Door de deur naar buiten gaan, niet door het raam. Oversteken bij groen licht, niet bij rood.*


* Lees ook: Matthieu Ricard en de ontbinding van het absolute, vooral de paragraaf over begripsvorming (in het Witboek Zen).


Keuzeloos gewaarzijn is niet alleen onverenigbaar met het leven maar ook met zichzelf. Je kan er niet voor kiezen keuzeloos gewaar te zijn, want dan ben je het al niet meer.


Weteloos gewaarzijn

Keuzeloos gewaarzijn is een tegenstrijdig begrip, zoveel is duidelijk. Vroeg of laat brengt het iedereen in verwarring, behalve de agnost.


Voor mij als weetniet is keuzeloos gewaarzijn vanzelfsprekend. Het is niet iets waarvoor ik heb gekozen. Niet iets dat ik heb geleerd. Niets iets dat ik praktiseer. Niet iets dat ik nastreef.


Keuzeloos gewaarzijn is iets wat me overkomt, of ik wil of niet. Het is een gevolg van niet-weten. Niet weten te onderscheiden. Niet weten te kiezen. Niet-weten wat goed is. Niet-weten wat werkt. Geen conclusies weten te trekken. Maar wat doen. Maar zien.


Voor een agnost is keuzeloosheid geen keuze maar overmacht. Wat valt er te kiezen voor wie niet weet? En als er toch eens gekozen lijkt te worden: niet weten of jij het bent die kiest of dat de keuze zich aan jou voltrekt. Niet weten of er wel een jij is en of die wel wat te kiezen heeft of dat het maar zo lijkt. Niet weten of je keuze nu en voor altijd voor iedereen overal in alle opzichten juist is. Niet eens weten wat hier en nu juist is, voor deze of die, in dit opzicht of dat.


Keuzeloos gewaarzijn is zien zonder te weten wat je precies ziet. Onder ogen zien dat je het niet weet. Ervoor uitkomen dat je er niet uitkomt. Leven op de tast. Vandaar dat ik het liever weteloos gewaarzijn noem. Je hoeft je keuzes niet op te schorten of tegen te houden; je weet het gewoon niet meer.


Weteloosheid als je natuurlijke staat

Keuzeloos gewaarzijn is een onvermijdelijk gevolg van niet-weten. Maar in weteloosheid is geen ruimte voor de metafysische en idealistische connotaties die de spiritualiteit van Jiddu Krishnamurti aankleven. Voor zijn hoogdravende ideeën over Waarheid, Eenheid, Zelfrealisatie, Vrijheid, Wereldvrede enzovoort.


Wie ziet wat een strijd Krishnamurti’s leven is geweest, van zijn vroege jeugd tot op zijn sterfbed, vraagt zich onwillekeurig af hoe keuzeloos zijn gewaarzijn nou helemaal was. Ik zie het niet. Ik voel het niet. En ik benijd hem niet. Als ik zo nodig iemand moet benijden, dan maar mezelf.


Een agnost heeft niets te realiseren, niets in te zien en niets te bewaken. Hij heeft niets te doen en niets te laten. Hij heeft niets te bevestigen en niets te ontkennen, dit ook niet.


Een agnost weet alleen maar niet. Hij heeft het nooit geweten, al dacht hij soms van wel. Hij zal het wel nooit weten, al kan hij dat ook niet weten. Agnose is zijn natuurlijke staat. Hij ondergaat gewoon zijn gang.


Duidt iemand zijn gang als afgang, al is het maar uit het weten, dan duidt de agnost hem als opgang, al is het maar naar niet weten.


Duidt iemand zijn gang als opgang, al is het maar naar niet weten, dan duidt de agnost hem als afgang, al is het maar uit het weten.


Houdt iemand gewoon zijn waffel, een zeldzaamheid in het spirituele wereldje, dan houdt de agnost gewoon zijn waffel. Dan is het eindelijk even stil, hè hè. En dat wou jij keuzeloos gewaarzijn noemen? Haha.


Lees ook Niet-weten als passe-partout: keuzeloos gewaarzijn en eerder en verder (in het Witboek Niet-Weten).




woensdag 28 juni 2023

photos with text from teachers

 Some people like quotes, some people dislike them. Why? Think about it. And enjoy.

Have a nice day.



















maandag 12 juni 2023

When it is said that the world is an illusion, it means .... Rupert Spira

"When it is said that the world is an illusion, it means that the world as it is normally conceived to be is an illusion. The world is normally conceived to exist in its own right, separate from and independent of the awareness or consciousness that knows or experiences it.

When the traditional teaching says that the world is an illusion, it doesn't mean that the world is unreal or not really there. It is not that the world is unreal. The world is absolutely real. It is just that the reality of the world is not dead, inert stuff called matter. It is totally alive stuff called Pure Knowing, Awareness or God's Infinite Being."

~ Rupert Spira