Populaire berichten

vrijdag 8 april 2011

De koers van de PvdD, een stukje filosofieDe PvdD is een typisch product van de verlichting. Een representant van het vooruitgangsgeloof. Het zal beter gaan. Van het afschaffen van de slavernij naar de emancipatie van de vrouw en nu het dier.

De strijd voor het dier is mogelijk geworden sinds die tijd. De verlichting heeft de aanzet gegeven tot het rationele denken en het individualisme. Het liberalisme is daar een gevolg van. Zonder het individu wat kan denken zou het nooit tot een niet religieus vegetarisme en veganisme gekomen zijn. Natuurlijk, religieus vegetarisme is duizenden jaren oud, maar we hebben het hier over iets fundamenteel anders. We denken na over dierenrechten. We voelen niet alleen mee met het dier in nood, het dier dat lijdt, maar we zijn ook in staat er naar te handelen.

Dat handelen vereist een individu wat zich kan losmaken van de sociale druk uit zijn omgeving. Vegetariër worden of nog meer, veganist worden, vereist een eigenwijzigheid, een je onttrekken aan de mening van je sociale achtergrond.

Een partij voor de Dieren is dan ook een verzameling van individuele eigenwijze leuke mensen. Individuen die niet meer het collectieve laten overheersen. Een sterk verschil met mensen uit de Islamitische cultuur waar de nadruk ligt op het collectief, de sociale structuur. De tegenstelling individu collectief de wezenlijke oorzaak in de moeilijkheden die we ondervinden in het integratiedebat. Maar daarover misschien een andere keer meer.

De koers van de PvdD zal dus altijd een liberale zijn. Omdat de partij op komt voor de dieren, tegen het lijden van mens en dier is, mededogen als speerpunt heeft, zal het dus ook sociaal zijn. Kortom een sociaal liberale koers is de meest voor de hand liggende. En dat zie je nu ook wel gebeuren. De PvdD zal op ethisch sociaal economisch gebied een linkse D'66 worden, een ietwat linkse GroenLinks, zo u wil. Een liberale SP, zo dat mogelijk is.

Dat schept kansen om van een one issue partij naar een meer issue partij te gaan. Gepositioneerd tussen GroenLinks/D'66 aan de ene kant en de SP aan de andere kant.

Het zal om de dieren en de mensen blijven gaan. En de individuele vrijheid zal hoog in het vaandel blijven. Stalinistische maatregelen zijn dus niet te verwachten. Daar is het de partij niet naar. Er zullen wel groepen zijn die dit tijdelijk willen maar het is wezensvreemd voor een partij gebouwd op de fundamenten van de verlichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten