Populaire berichten

donderdag 29 augustus 2019

De cultuur van de goede herders. Deel 1 (Wouter van Oord)



In het spirituele onderwijs wordt altijd een entiteit benadrukt genaamd: 'Jij'. Er wordt verwezen naar wat die 'Jij' allemaal wel en niet is. Bovendien wordt verteld dat die 'Jij' 'Bewustzijn' is. Wat 'Bewustzijn' nou precies is wordt er niet bijverteld. Wel wordt 'Bewustzijn' vagelijk omschreven als Omnipresent en Onsterfelijk. Die kwaliteiten zijn ook wat 'Jij' in wezen bent. Wat jij persé niet bent: het lichaam en alle vluchtige verschijnselen. Die zijn allemaal onwerkelijk. Alleen 'Jij' (Bewustzijn) bent echt.
Dat is een Zijns-bevestiging van van jewelste.
In India en Azië in het algemeen hebben ze duizenden namen voor dat Zijn verzonnen.
Allerlei gradaties, toestanden en staten van Zijn. Alles tussen Niets zijn en Alles Zijn. En elke manifestatie van Zijn heeft er zijn eigen god en godin. Vooral het Hindoeïsme is een kleurrijke heilsleer, vol wegen, paden, ladders en trappen naar het allerhoogste. Dat hoogste heet Parabrahman. In menselijke vorm gevat heet het Atman. Het is een gezellige, kleurrijke bedoening.
Dit pakket geloofsartikelen is in het tweede kwartaal van de vorige eeuw stukje bij beetje naar het Westen gekomen. Vrijwel de gehele spirituele westerse cultuur is er van doorsapt.
Vrijwel alle westerse zoekers geloven nu dat ze Bewustzijn zijn. En in dat geloof worden ze gehoed door een leger goeroes die er een aardige boterham aan verdienen, en bovendien een status hebben die er zijn mag. Sommigen trekken volle zalen met duizenden geduldige, stille toehoorders. Het is big business. Ik zal geen namen noemen. Het zijn een soort van 'Rattenvangers van Hamelen'.
Iedereen kent dat sprookje wel.
(wordt vervolgd)
Wouter van Oord

Geen opmerkingen: