Populaire berichten

dinsdag 1 april 2025

Lente ervaring, Douwe Tiemersma





Satsang, Douwe Tiemersma, 2013, p. 271

 
Lente-ervaring

Gouda, 17 maart 2010

Douwe Tiemersma: Het wegvallen van de ik-persoon is heel iets kleins: iets verdraait even en het ikje is weg. Soms wordt het pas duidelijk wanneer er zware negatieve ervaringen zijn. Soms wordt het ineens
duidelijk wanneer er een positieve ervaring is, bijvoorbeeld de ervaring van de lente in de laatste paar dagen. Iedereen vindt de bloeiende krokussen prachtig. Als het kan ga je naar buiten toe. Dan is er de ervaring dat het leven zo maar weer opbloeit na de winter. Wat gebeurt er dan in de sfeer van jezelf? Als je de natuur, de tuin, het park ingaat en geniet van het uitbottende leven, is er geen ik-persoon. Die is er alleen als je het genieten met kracht weer naar je eigen ik-persoon terughaalt en er weer psychologisch over gaat praten: o ja natuurlijk, na die winter is het nu weer voorjaar en dat is een fijn gevoel. Dus dan is er weer het geklets van een persoon die alles weer op zijn ik betrekt en er commentaar op geeft. Maar zie wat het verschil is met die eerstgenoemde authentieke ervaring. Dat verschil moet je ontzettend scherp zien, want daar wordt steeds dezelfde fout gemaakt. Je komt buiten en je ziet de krokussen bloeien, vogels hoor je zingen. De eerste authentieke, directe ervaring is er zonder de aanwezigheid van een ik. Er is een heel duidelijke non-dualiteit met het leven dat zich ontplooit. Je ervaart dan dat je eigen lichamelijke sfeer in dat Leven is opgenomen.

Het gaat dus om het leven dat zich in de lente weer ontplooit. Dat leven heeft niks met een ik te maken. In de directe, authentieke ervaring van de uitbottende natuur, van de actieve dieren, ben je zelf ook deel van het leven. Het leven wordt wakker, groeit en bloeit en voor zover jezelf een lichaam bent, ervaar je dat je daaraan deel hebt. De authentieke ervaring van de lente is de zijnservaring dat je deel hebt aan het leven dat universeel is, dat er een non-dualiteit is van jezelf en dat leven, van je eigen energie en de kosmische energie. Je ervaart dat alle activiteit vanuit het leven zelf voortkomt. Dus dan vraag je niet meer naar de ‘zin van je leven’. Zulke vragen zijn iets van de denkende geest. In het denken kom je gemakkelijk tot de vaststelling ‘niets heeft zin’. In de voorjaarservaring stel je vast dat alles zin heeft. Die zin zit in de vitaliteit van het leven zelf. Die zin is daarmee toch direct gegeven? Er is geen ik-centrum dat iets moet regelen vanuit een zingeving. Het leven ontplooit zich vanuit zichzelf. En er zijn geen grenzen aan dat leven. Het is universeel. Voor zover je zelf een stuk levensenergie bent, ervaar je dat je deel hebt aan die kosmische levensenergie. Je ziet dat alles daarbinnen vanzelf gaat. Dat groeien, dat bloeien, die activiteit van nesten bouwen, dat alles gaat vanzelf. Dat de mensen actiever worden, gaat ook vanzelf. Het heeft nog een opvallend aspect, namelijk dat de deelname aan dat gebeuren vreugde geeft. Iedereen vindt het prachtig. Hoe meer alles uitbot, hoe prachtiger het is én hoe vreugdevoller het is. De lente is toch één groot feest? Eén grote vreugde van de lente. Zijn er dan nog muizenissen van een ik-persoon? Dit alles kun je heel duidelijk herkennen in je eigen ervaring. Als je die lente-essentie van die zijnservaring kunt herkennen, die universele levensenergie, en op een bewuste manier kunt bevestigen – zo zit het – blijft die toestand bestaan. Mijn zijnswijze is een universeel zijn/bewustzijn/ik-ben zonder grenzen, een universele bloei. Daar zijn toch helemaal geen ik-zorgen meer? Dat is bij iedereen zo.

Als je weer een centrum-verkrampt ik construeert, is dat heel jammer, want daarmee verpest je de hele toestand. Het punt is dus dat wanneer zo’n open zijnservaring zich voordoet, je het op dat moment herkent. Elke keer wanneer zo’n authentieke ervaring opkomt – en die komt regelmatig op – betekent dat een grote mogelijkheid voor je om werkelijk door je beperkingen heen te breken. Er zijn kansen genoeg, ze zijn er continu. Het gaat erom dat je ergens een kans oppikt en dat zo de doorbraak komt. Blijf helder, want dan zie je steeds meer van dat soort openingen. Als je ergens zo’n opening herkent en die beweging door laat gaan, is er de doorbraak. Als je de verschillende mogelijkheden van opening en sluiting duidelijk herkent, omdat je ze langzamerhand hebt leren kennen door te kijken, dan weet je precies hoe alles werkt. Dan weet je hoe het werkelijk zit en dán gaat het zich stabiliseren. Daarom is het belangrijk dat je heel precies ziet welke kleine verschuiving plaatsvindt vanuit zo’n authentieke zijnservaring waarin alles open is naar die kunstmatige verkrampte toestand waarin een ik alles weer op zichzelf betrekt – en andersom. Vanuit je kennis van die processen kun je je oriëntatie zo houden dat de authentieke sfeer mag blijven. Dan kan er best even een denkproces zijn, maar dat laat je maar langs je heen gaan, terwijl je bij de directe zijnservaring blijft. In die zijnservaring zit zowel het aspect van jezelf als van alles wat er maar is. Dáárin zit de non-dualiteit. Je ziet de narcissen bloeien in de zon en je ervaart jezelf ook als een brokje levensenergie in de zon. Nu, dan is er toch geen scheiding meer? En dan is er de vreugde. Vreugde ontstaat altijd bij het wegvallen van scheidingen. Is dat herkenbaar? Is dat zó herkenbaar ‘dit is het’ dat deze herkenning een definitieve doorbraak betekent? De ervaring van de levensenergie buiten van de planten, bloemen, vogels en de ervaring van de levensenergie in je eigen lichamelijke sfeer gaan samen. Je wordt je bewust van de ene levensenergie in één ruimte. Ervaar dan maar dat je even groot bent als de kosmische levensenergie zonder grenzen. Er is een universeel zijn, en dat ben je je ook nog bewust. Daarom is er ook universeel bewust-zijn en dat geeft universele gelukzaligheid. Nu, die sat-chit-ananda stap je zomaar in door even naar buiten te gaan. Als dat op duidelijke wijze je werkelijkheid is, krijg je een besef van het absolute. Voor iedereen is dat tot op bepaalde hoogte duidelijk. Voor iedereen! Wanneer iemand in je naaste omgeving alleen maar in elkaar gedoken verkrampt zit te zijn, dan zeg je toch: ‘Joh, ga lekker naar buiten toe en geniet van de lente.’ Dat zegt toch iedereen; dat is toch normaal. Als het bij die ander zwaar is, noemen we die verkramping pathologisch. Maar als jij, na het even ruim te zien, even later terugkeert in de beperking, dan is dat toch ook pathologisch?

Bekijk het dus maar op het niveau van het organisme, bijvoorbeeld het gaan bloeien van de hyacintenbol. Daar zit leven in en dat gaat zich vanzelf ontplooien. Een hyacint die boven de grond uitkomt zit toch niet te denken: ‘ik geloof het wel.’ Dat heb je alleen bij sommige mensen. Wat is de natuurlijke toestand? Dat het leven zich ontplooit. Hoe ver? Eindeloos. De levensenergie is universeel. Zeker, in de natuur heb je allerlei factoren waardoor een organisme niet tot volledige ontplooiing kan komen. Maar in principe is het wel diezelfde ontplooiing die doorgaat. Maar wat gebeurt er bij mensen? Voordat een uitwendige factor werkelijk remmend kan werken, zitten ze al intern de levensenergie tegen te houden, zodat die zich niet kan ontplooien. Dat is absurd.

Het leven is één groot wonder. Daarom ben ik biologie gaan studeren. Maar als je het leven een wonder vindt, kun je het bij die studie moeilijk krijgen. De biologische wetenschap is tegenwoordig vrijwel alleen maar biochemie en biofysica. Dan zit je op een laboratorium en heb je met de levende natuur niet veel meer te maken, omdat je vooral met mentale modellen en constructies bezig bent waarin het leven afwezig is. Bij vrijwel elke academische studie is dat zo. Bij de studie filosofie: de studenten komen met authentieke vragen zoals ‘wie ben ik?’ Maar het theoretische bezig zijn leidt gemakkelijk tot niet meer dan een kop vol denkconstructies. En die worden lang niet altijd teruggekoppeld aan de eigen levenservaring. Zie wat het betekent bij je authentieke zijnservaring van genieten, verwondering en vreugde te blijven. Die heeft een diepte tot in het absolute. Jammer, dat het volledig openbloeien van de lente-ervaring zo vaak wordt tegengehouden.

zaterdag 29 maart 2025

Krishnamurti quotes ...

Jiddu Krishnamurti, mijn eerste liefde op het pad van bewustwording. Nog steeds prachtig. Mooie site met quotes die als je wilt uitgewerkt worden. 

vrijdag 28 maart 2025

Magnifiek (ook in een tijd van Poetin en Trump), Dick Sinnige



✨💖✨ Magnifiek!

Lief, ik voel je naderen in mijn hart vandaag.
Blaadje voor blaadje vouwt de zoete roos zich open.
Dit leven is magnifiek, en alles is gemaakt voor jou en mij.
We vinden het paradijs, we zien de wereld zoals geliefden die zien.
We zijn vulkanisch, we zijn vuurvast, de zon is in ons hart!

De oude wereld doet zichzelf de das om, de Trumpen en de Poetins lopen zich vast in hun eigen leugens.
Deze wereld ligt achter ons, alsof hij al miljoenen jaren geleden heeft plaats gevonden.
Slechts sporen van herinnering, echoos in de tijdloze geest van de magistrale Schepper.
Alles komt goed, Lief, ik wil dat je komt en met me mee gaat!

Ons innerlijke hart is heel nu we niet langer vechten.
De zon in ons hart schittert, jouw uitstraling is van vloeibaar goud.
De kosmische magneten werken, we voelen ons aangetrokken tot elkaar, de sterren staan gunstig.
Zoveel deuren openen zich, ramen ontluiken en we zien duizend bloemen bloeien.
Voor het eerst gaan onze ogen wijd open, en we zien: wij zijn magnifiek!
 
Di©k ✨🌺✨

zondag 2 maart 2025

Verruiming, zorgen en onverschilligheid, Douwe Tiemersma




Verschenen in Satsang, Douwe Tiemersma, 2013, p. 256

Verruiming, zorgen en onverschilligheid
 
Gouda op 30 augustus 2009
 
Douwe Tiemersma: Alle mensen hebben het vermogen zichzelf bewust te zijn in de situatie waarin ze zich bevinden. Laat dat nu maar gebeuren. Je ziet je dan zitten. Bij deze reflectie word je je niet alleen bewust van de situatie, maar ook van jezelf in de grotere bewustzijnsruimte. En dat is de voorwaarde op grond waarvan het proces van verruiming doorgaat. Je bewustzijnsstandpunt is opnieuw een situatie waarvan je je bewust wordt. In jezelf bewust worden zit dus direct: ruim worden. Ervaringsmatig is het heel simpel, als je daarin meegaat. Je wordt je bewust van de ontspanning, de stilte, de verruiming en blijft je daarbij ook van jezelf bewust. De ontspanning gaat door, het loslaten gaat door, de ruimte gaat door, maar altijd is er die grotere ruimte van je eigen bewust-zijn. Dat is de conditie of de motor waardoor het proces van verruiming doorgaat. Dat gaat maar door. Ga maar kijken waar dat naartoe gaat. Je horizon wordt steeds ruimer, steeds ruimer, totdat je op een gegeven ogenblik vaststelt dat er een oneindige kosmische ruimte is. Dan stel je meteen vast: blijkbaar is mijn eigen bewuste zijn oneindig. Dat is een heel simpele vaststelling. Nu, als dat duidelijk is, betekent het dat geen enkele beperkte situatie je kan pakken, in de zin van omsluiten. Nee, want zelf ben je oneindig. Dat vrije zijn is toch niet meer door iets anders te omsluiten? Je bent vrij! Elke situatie is eindig. Zelf ben je altijd meer dan dat eindige. Dus je bent niet onderworpen aan iets wat eindig is. Als je meegaat, is het duidelijk. Zo eenvoudig; klaar als een klontje.
 

dinsdag 18 februari 2025

In a time of hate, Love is an act of resistance, Loryn Brantz

In a time of hate
Love is an act of resistance.
In a time of fear
Faith is an act of resistance.
In a time of misinformation
Education is an act of resistance.
In a time of poor leadership
Community is an act of resistance.

In a time like this
joy is an act of resistance.
Resist. Resist. Resist.

By Loryn Brantz 🌹



dinsdag 11 februari 2025

The end of Spirituality, Jeff Foster


My yoga mat has disappeared into the ground under my feet. 

My ashram has become the coffee counter, a bad joke exchanged with the barista, a friendly smile creeping over a frozen face, and the whole world willing us along.

My temple is the shopping mall, the dentist’s waiting room, the empty meadow in the morning with its soft yellow light and virginal air.

My guru is the incubating roar in the belly, the melancholy of the evening and the hope and despair of raw existence itself.

Nothing needs to be added.

My enlightenment is the ordinary moment, this mundane experience drenched in the sweet nectar of my own attention.

My origin is the breath and the breath is my destination. 

My lineage is the hungry cat greeting me on my evening walk, ambling beside me awhile, rubbing her fur against my shin, her fur soft like the cashmere blanket grandma used to wrap around us as the nights came in early, fur becoming skin, and the cat nonchalantly moving on to peruse a discarded sandwich wrapper, and me walking on.

My spirituality is deep in the earth; it is in the mud, the heat, the bowels, the awkward and the inconvenient, the cry for mother and the courage to penetrate unexplored regions of the psyche. It is the yearning for home and the happily exhausted return.

My bliss is nothing the mind could ever grasp, not in a billion years of searching. 

My joy is simple, like those who have lived a full life and are ready to die.

I lie down in the meadow, my backpack my pillow, my hands entering into the silky, sticky grass, my entire life reduced to a single thought and memory and momentary vision, and then that is gone too, and I am gone with it all, replaced by the meadow itself, its soft yellow light and its clean invigorating air, its hope and its promise, its fullness and its mercy.

Do not look for me. You will not find me here, or recognise me if you do. I am invisible because I have become all that is seen and all that is known and unknown still. 

I do not practise spirituality. I have been destroyed, deconstructed, de-boned and born again, reconstituted as man, formless as form. I have been recreated inseparable from this ordinariness, resurrected with the birds belly laughing on the electric wires at dawn.

⁃ Jeff Foster

Wij Zijn Net Vlinders, Michael Markham


"Die wilde, verborgen kracht die Monarchvlinders dwingt om aan hun onmogelijke reis te beginnen, een reis van generaties en duizenden kilometers, navigerend op instinct waarbij ze nooit vraagtekens zetten, heeft ook jou in zijn greep. Net zoals zij worden gedragen op onzichtbare stromen van wind en gecodeerde patronen die hun begrip teboven gaan, word ook jij voortgestuwd door iets dieps, iets oerouds, iets wat je niet kunt benoemen noch begrijpen. De illusie van vrije keuze kan nog wel wat nagalmen, maar daaronder maakt elke beslissing, elk verlangen, elke beweging deel uit van een traject dat lang voordat jij je er bewust van werd in gang is gezet. Net zoals die vlinders die naar een bestemming gaan die ze nog nooit hebben gezien, geloodst door iets onverklaarbaars, volg jij paden geweven door verlangen, herinnering en een aangeboren gevoel van richting. En net zoals zij terugkeren naar een plek die hun voorouders ooit gekend hebben, kom je er misschien achter dat je in een boog terugkeert, op zoek naar een thuis, naar betekenis en voltooiing, zonder ooit precies te weten waarom. Diezelfde waanzin, diezelfde hardnekkige aantrekkingskracht die hen zonder aarzelen continenten doet doorkruisen, fluistert ook in jouw gebeente en loodst jou door een bestaan dat je zelfgekozen waant, maar dat in werkelijkheid jou heeft gekozen."

Vertaald uit het Engels door Bob Snoijink

vrijdag 7 februari 2025

Lijden en pijn, Michael Markham

 Lijden en Pijn

Een fraaie van Michael Markham:

Dit is niet het einde van het lijden, maar eerder het diepgaande vermogen om fysiek en psychologisch lijden te beschouwen als een inherent onderdeel van de menselijke gesteldheid. Leed is geen anomalie of een gebrek; het zit verwerkt in het weefsel van het bestaan.

Fysieke pijn komt voort uit de broosheid van het lichaam, terwijl psychisch lijden het gevolg is van de neiging van het denken om vast te houden, weerstand te bieden en eindeloos het verhaal van ‘ik’ op te hangen in een wereld die afzonderlijk en onzeker voelt.

Dat helder voor ogen hebben betekent niet dat lijden wordt ontkend of van tafel geveegd, maar inzien dat het een integraal aspect is van het menszijn. Het betekent erkennen dat lijden niet overwonnen of uitgewist, maar gadeslagen en bewust tegemoet getreden moet worden.

Deze verschuiving laat het lijden niet verdwijnen, maar transformeert onze relatie ermee. Verzet-tegen en identificatie-met, waardoor pijn onder een vergrootglas wordt gelegd beginnen op te lossen, en wat rest is een duidelijker beeld van lijden als onderdeel van de natuurlijke stroom van het leven.

Dat inzicht levert een stilzwijgende bevrijding op, niet van het lijden zelf, maar van de illusie dat het iets persoonlijks of fout is. Het zet de deur open voor mededogen, voor jezelf en voor anderen, omdat we inzien dat die hoedanigheid universeel is.

Zo betekent het vermogen om lijden te zien voor wat het is niet het einde van de pijn, maar de scherpe kanten gaan eraf, zodat er ruimte ontstaat voor een diepere aanvaarding van, en vrede met het onvermijdelijke.

Dat is de universele liefde en vrede die alle begrip ontstijgt.

Dat is het Ontwaken.




De paradox, Tarek Moussaoui

 Wat 'ik' probeer te verwoorden is eigenlijk niet te omschrijven met woorden en voelt als een paradox die zich telkens verder in zichzelf vouwt: het ‘ik’ waarvan ik dacht dat het mij definieerde, is niets meer dan een illusie die verdampt zodra ik het probeer te grijpen. 


Als ik stilzit en diep naar binnen kijk, wordt duidelijk dat wat ik beschouw als mijn ‘ik’ – die voortdurende vertelling van gedachten, herinneringen en zelfbeelden – nergens werkelijk bestaat. Het lijkt te zijn opgebouwd uit lagen van concepten en projecties, maar zodra ik die lagen probeer af te pellen, vind ik niets. Of beter gezegd: ik vind niets dat afgescheiden is van dat wat al is.

De overtuiging dat ik een afzonderlijke entiteit ben, blijkt een mechanisme van identificatie te zijn. Mijn gedachten fluisteren voortdurend dat ik een waarnemer ben, een centrum van ervaring, maar als ik vraag: “Wie is deze waarnemer?” dan stuit ik op leegte. Geen persoon, geen entiteit, alleen een oneindige ruimte waarin gedachten, emoties en waarnemingen verschijnen en verdwijnen, zonder eigenaar.

Wat ik ervaar, is geen verlies, maar een onthulling: de wereld zoals ik haar ken, blijkt een droom te zijn die door de mind wordt gesponnen. Alles wat ik ‘ik’ noem – lichaam, geest, identiteit – is niets anders dan een fenomeen dat opkomt in dat wat nooit verandert. En dat wat nooit verandert, kan ik niet benoemen, niet begrijpen, want ik ben dat. Er is geen grens tussen mij en dat wat ik waarneem; de dualiteit van binnen en buiten stort in, en wat overblijft, is enkel aanwezigheid.

Dit inzicht is niet iets wat ik kan claimen, want in de erkenning ervan valt het ‘ik’ dat zou willen claimen weg. Wat overblijft, is geen persoon die vrij is, maar vrijheid zelf – vrij van personen, vrij van grenzen. En in deze vrijheid is alles wat ik zocht al hier, altijd al hier geweest.

Maar zelfs dit schrijven is slechts een schaduw van de werkelijkheid waar ik naar wijs. Elk woord, hoe zorgvuldig gekozen ook, schiet tekort, want taal is een instrument van dualiteit. Toch probeer ik, hopeloos en onvermijdelijk, te zeggen wat niet gezegd kan worden, in de hoop dat de woorden op hun eigen manier naar de stilte zullen wijzen waaruit ze voortkomen.




Bloeden en bloeien, Jes Jespers

 BLOEDEN EN BLOEIEN

Volwassenen zijn net bloemen

nog wel verborgen in de knop 

beschermd door de blaadjes van het ego

Tot die in bevrijding worden opgelost.

Tot zolang blijft het levend dromen

Over werkelijkheden die nooit zullen komen

Wachten op het licht en het geluk van buiten

Terwijl het in je wacht om te ontsluiten

In het eeuwig Nu in barenswee ontwaken

Uit het iemand zijn met zorgen en pijn

En herboren worden als een niemand

Met achterlating van die oude huid vol pijn

13-7-14

Jes Jespers





Şeb-i Arûs (Bruiloftsnacht)

 Şeb-i Arûs (Bruiloftsnacht)


17 december is een bijzondere dag in de traditie van de Perzische dichter en mysticus Jalal ad-Din Rumi (1207-1273). Het staat bekend als de Şeb-i Arûs, wat in het Turks letterlijk “Bruiloftsnacht” betekent. Deze dag markeert de sterfdag van Rumi, maar in plaats van rouw, wordt deze dag in de Mevlevi-soefi-traditie gevierd als een feestelijke hereniging met het goddelijke.


Rumi beschouwde de dood niet als een einde, maar als een terugkeer naar de bron, een hereniging van de ziel met God. Hij noemde dit de “bruiloft” tussen de ziel en het eeuwige. Voor Rumi was de dood een overgang naar een hogere staat van liefde en eenwording met het goddelijke.


In zijn werk zei hij hierover:

“Wanneer ik sterf, zoek me niet in het graf; je zult me vinden in de harten van geliefden.”


De kernboodschap van Rumi en Şeb-i Arûs


De viering van Rumi’s sterfdag is niet alleen een religieuze gebeurtenis, maar ook een universele herinnering aan zijn boodschap van liefde, mededogen en het loslaten van ego om dichter bij God en het mysterie van het bestaan te komen.


Een van zijn beroemde uitspraken vat dit mooi samen:

“Sterf voordat je sterft, zodat je werkelijk zult leven.”




When we aren’t seeking love and approval from others, Jeff Foster

 WHEN WE STOP SEEKING APPROVAL


When we aren’t seeking 

love and approval from others 


When we don’t mind anymore 

what they think of us 


Whether they like us

Or agree with us 

Or understand us 

Or even see us 


Then we are free


Free to be ourselves 

Free to express our authenticity


Free to be wild

Free to be soft

Or fierce 

Or silly

Or wise 

Or angry

Or silent

Or sensual

Or weird or not 


Free to express what’s truly alive for us 

And not censor it

Or manipulate it for “likes”

Or control it for “love”

Or moderate it for “acceptance”


We are finally content to be ourselves

Seen or ignored  

Ridiculed or celebrated 

Loved or hated 

Or whatever


It doesn’t really matter

Not on the deepest level anyway 


(And it doesn’t mean 

we aren’t still open to feedback 

and exploring our blind spots)


But we finally approve of ourselves

And accept ourselves

And love ourselves 

And feel safe inside of ourselves


So we don’t need to go “out there” for approval 


And the hunt for safety “out there” fades away


And we find the deepest safety “in here”


So when they laugh at us

Or dislike our expression

Or ridicule us 

Or try to shame us


We can smile

And have compassion 

And refocus 

And just keep walking the path


The path of authenticity

The path of ourselves


Jeff Foster