Populaire berichten

vrijdag 21 juni 2024

Memphis Depay en de Ghanese en Christelijke connectie.

De oranje poncho net uitgetrokken al kan ik die beter aanlaten voor vanavond. Dan gaan we weer kijken naar Nederland. Ik kijk altijd naar alle niet vriendschappelijke wedstrijden. Kijken naar Memphis en de Ghanese connectie. Inmiddels hebben we behoorlijk wat voetballers in het Nederlands elftal met Ghanese roots. En met Christelijke wortels. Opvallend. Er wordt wat afgebeden. En ik vind dat allemaal prima al ga ik ze dat niet nadoen. Een kaarsje opsteken vind ik wel genoeg. Maar ik snap wel dat ze dat doen. Zelf lig ik regelmatig in de Yin Yoga houdingen in diepe ontspanning, een met de stilte, en dat lijkt me hetzelfde effect op te kunnen leveren. Elke ochtend mediteer ik, en toen ik daarnaast de podcast 'Graceland op adem' volgde, wat gedurende een maand een dagelijkse meditatie bleek te zijn, van Christelijke orgine, merkte ik dat de grenzen gaan vervagen. En dat is ook de bedoeling. Eenheid, overstijgen van individuele en groeps of nationale conditioneringen, daar gaan we naar toe. 
Ik lees Rumi, Boeddha, Douwe Tiemersma, luister naar Eckhart, praat om de paar weken over dit onderwerp in Dordrecht met mannen, vrouwen en mensen uit andere culturen en kleuren. En we hebben een mooie tijd. Verhalen, luisteren, delen, soms lijk ik wel op Camino gewoon in Dordrecht. 
Daarom deel ik dit stukje tekst over Memphis. Vond het mooi te lezen wat hij deed behalve goed voetballen. En of we nu winnen of verliezen, met dit soort voetballers win je altijd. Lees hieronder de column.

Lezen, deze prachtige column van Sander de Kramer in het Nederlands Dagblad over Memphis Depay ❤️👇

'Heel Nederland viel deze week weer eens over hem heen: Memphis Depay. Dit keer was het omdat de spits van Oranje met een opvallende hoofdband het veld op stapte. Memphis werd op sociale media vanaf zijn kuiten afgefakkeld. Mensen noemen hem een aansteller. Een uitslover. Een jongen die alles doet om aandacht te krijgen. Het incident heeft zelfs een naam gekregen: Haarbandgate…

De relatie tussen het Oranje-legioen en Memphis is al jaren moeizaam. Dat begon al toen hij, net vers bij Oranje, op trainingskamp verscheen met een hoed op z’n hoofd waar Zorro jaloers op zou zijn geweest. De supporters vielen massaal over de voetballer heen. Depay moest maar normaal doen. Dan deed-ie al gek genoeg …

Niet veel later ging het weer mis tussen Memphis en de Oranje-fans. In een bericht op Instagram maakte de stervoetballer bekend dat hij een nieuwe carrière was begonnen als rapper. Critici waren er als de kippen bij om Memphis te fileren. Wie dacht Depay wel niet dat-ie was? Hij was toch echt geboren in het vredige Moordrecht en niet in een Amerikaans getto. Het was tijd dat Memphis zijn voeten liet spreken in plaats van zijn grote mond.

Maar de aversie tegen Memphis bereikte een kookpunt, toen hij een nieuwe manier had bedacht om een doelpunt te vieren. Hij sloot z’n ogen en stak z’n wijsvingers in beide oren. Zo bleef hij seconden lang staan. Zelden was het legioen zo beledigd. De snelle conclusie op de tribunes: Memphis had blijkbaar maling aan de supporters. Hij wilde zeker niks zien of horen van alle kritiek.

Nu ken ik Memphis een beetje. En het is de hoogste tijd dat mensen het bijzondere verhaal áchter het ‘enfant terrible’ leren kennen.

Memphis werd als kind heel erg gepest vanwege zijn grote neus. Klasgenootjes scholden hem uit voor ‘wipneus’ en ‘Pinokkio’. Het viel de kleine Memphis zwaar. Hij voelde zich onbegrepen en verstoten.

Als jonge twintiger - Memphis was inmiddels doorgebroken als voetballer - ontmoette hij iemand in zijn leven die hem aanraadde de Bijbel te lezen. Het boek veranderde zijn leven voorgoed. Zijn contact met God bracht rust in het turbulente leven van Memphis. 

De succesvolle sportman verdiende inmiddels veel geld. En, geïnspireerd door de Bijbel, besloot Memphis een groot deel van zijn salaris te gaan gebruiken om kansarme mensen te helpen. Memphis reisde naar Ghana, het land van zijn vader. Toen hij daar in contact kwam met dove en blinde kinderen, kreeg hij een visioen. Deze gehandicapte kids werden in de harde Afrikaanse maatschappij gepest en verstoten.

Memphis zag in deze kinderen zichzelf terug: het jongetje uit Moordrecht dat werd getreiterd. Opeens had hij een missie: hij zou álles doen wat hij kon om de dove en blinde kinderen van Ghana te laten meedoen in de samenleving. Memphis richtte een eigen foundation op. 

Dankzij de inzet van de voetballer hebben inmiddels vele honderden kinderen, door onderwijs en sport, een betere toekomst gekregen. Zelfs de opbrengst van Memphis’ rapmuziek ging rechtstreeks naar de kansarme kinderen in Afrika. De reden dat hij een doelpunt viert door zijn ogen te sluiten en zijn vingers in z’n oren te stoppen, is omdat Memphis dan aan zíjn kinderen denkt. De dove en blinde kinderen in Ghana.

Onwetendheid is de bron van alle kwaad, zei Socrates. Met de kennis van nu, is Memphis Depay geen irritant mannetje maar een enorme held. Een held zonder cape, maar mét hoed en hoofdband.

Memphis is momenteel de grote ster van Oranje. Nog zes goals en dan streeft hij Robin van Persie voorbij als topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Als ik het íémand gun, dan is het deze barmhartige Samaritaan uit Moordrecht wel. Als-ie ons straks nou óók nog de Cup bezorgt, dan mag hij van mij alles op z’n hoofd zetten wat-ie wil. Het liefst een knaloranje puntmuts.

En ikzelf? Ik zal het vieren met m’n ogen dicht en m’n vingers in mijn oren.'

maandag 17 juni 2024

Neither I am me, nor You are You (Rumi)

Neither I am me,
nor You are You,
nor You are me.
Also, I am me,
You are You
and You are me.
We have become one
in such a way,
That I am confused whether
I am You,
or You are me.

Rumi 🧡

zondag 16 juni 2024

Gravity is love (About Nisargadatta) door Wouter van Oord

There are a lot of weird translations of what nonduality is supposed to entail. 
They're all over the internet. 
If you are curious, just look em up! 
It entirely depends on your eagerness to spot them, or not! 
Some messages smell nice, others have bad odours. 
I personally have always been and still am a big fan of Shri Nisargadatta's communicative skills. 
I like to call him Niz, is sounds like Wizz. 
A Hero! 
Like Mickey Mouse. 
His wonderful communicationskills exell in audibility and loudness. 
No truer mutter ever sounded across the Milky Way! 
Niz has profound gravity! 
Whatever parameters that would possibly set for readers of my mutter?! 

Nisargadatta has been widely misunderstood as a teacher. 
He actually wasn't a teacher at all. 
Those who came to see him in the early days of his Bombay years have experienced a fresh taste of his vigorous presence, which however have never really been transmitted to random audiences of seekers beyond the first waves of Western sniffers who were attracted to the profound traces of spiritual teaching in terms of Advaita Vedanta, later als known as radical
nonduality. 
Westerners actually never got the feel of what Advaita Vedanta tastes like for rural Indians! 
There's no romantics in Nisargadatta's communication. 
Most Westerners don't get that! 
I'm not saying he was right or wrong in his statements.
I just love him for what he left us as his legacy. 
The sheer beauty of it! 
Much has flowered beyond his murmer ever since he passed away. 
Much confusion about what he really tried to convey lingers on as well after his demise. 
There are many teachers in his lineage that kept and still keep hammering on about what he has essentially been talking on. 
Many Advaita teachers have turned his statements into a rigid conceptual impediment to the hearing of what he actually spoke of!
Seekers therefore keep bumping into the unfathomable black wall of the Absolute! 

Most attendees in the audiences of spiritual meetings seem to have these notions, these expectations and biases towards the significance of his communications on nonduality. 
The average communications on nonduality are not the same as conversations on 'the soul' of man! 
Basically such conversation are not void of prejudices! 
To have an open mind and deeply listen to what has been been communicated by Niz is as hard as trying to breath under water.
Especially when no pointers were supplied or conveyed as a roadmap towards truth.
All notions of truth are an impediment to a profound hearing of what is spoken of. 
Nisargadatta often points accordingly to his teacher who told him that he IS without attributes, timeless and spaceless!
Believing those words was for Niz the instant cessation of fear.
Death is inevitable and cannot affect That what you are!
According to Niz the trick is in dissociating yourself from every time-bound-isness. 
It's all illusion. 
Now, here comes the massive confusion! 
It is however just a simple matter!
The inevitable has to be accepted unconditionally beyond doubt! 
You cannot cling to any concept whatsoever! 
It's like standing on the edge of a bottomless abyss, about to jump off, tacitly, and in that instant drop all fear of dying. 
This is what Niz invites you to! 
A most radical act! 
A suicidal move that goes against the wiring of your brain! 
The one that must dissappear and cease to be doesn't exist! 
It's illusion! 
To die before you die in order to live?! 
That has been the spiritual ace up the sleeve op to now! 
It's the comfort we are prone to seek and hope to find the key the highway that takes us home where we assume to belong. 
There is however no home to return to. 
That has never been in the playing. 
Reality dies in every instant and leaves us no choice to resurrect it again. 
What apparently came first will be the last!
There is no ending in the dream. 
The box is empty. 
There's no priority. 
No final truth or right direction. 
There never is! 
There is no past. 
There is no next! 
There are no edges. 
No coordinates. 
No reference points! 
Yet there's no none to be lost! 

Wouter van Oord.

woensdag 12 juni 2024

Omarm het onvolmaakte (Ovanti)

296) tekort schieten ❤️🙏

Ja, dat gevoel zou je maar hebben. En wat doe je dan? 

Aanvallen, verdedigen, afsluiten, wegrennen ...

Of accepteren
Het zelfs toe-eigenen.
Ernaar kijken
Het verwelkomen ...

Dit gevoel van tekort schieten is fundamenteel. Weet dat als je dat niet kunt toelaten en ernaar kijkt, dat het je hele emotionele en spirituele ontwikkeling beperkt.

Dan zul je altijd emotioneel onvolwassen blijven.

Je zult nooit echt kunnen communiceren of authentieke relaties aan kunnen gaan . Je blijft een kleuter, al ben je al zestig jaar.

Je bent niet voor kritiek of verbetering vatbaar. Alles wat uberhaupt suggereert dat het wel eens aan jou kan liggen, is meteen verdacht.

Je houdt een soort perfect imago gaande, maar t rammelt van alle kanten. Iedereen ziet misschien dat t niet klopt, behalve jij. Je wereld wordt armer en armer, maar ja, dat ligt aan de wereld en niet aan jou.

Leer om niet goed te zijn. Om imperfect te zijn. Om fouten te maken. Leer om voor verbetering en kritiek vatbaar te zijn. Schiet tekort.

Ga je gevoelens van schuld en schaamte niet verbloemen.

In de ogen van anderen was je niet genoeg. En misschien was je ook wel niet genoeg.

Misschien denk je dat je geweldig goed bent, maar ben je eigenlijk gewoon middelmatig, niet echt bijzonder. Ga de boel niet mooier maken.

Elke dag schieten we tekort in ontelbare dingen en situaties. Je had misschien wat vriendelijker kunnen zijn, en je tijd en geld aan goede doelen kunnen besteden. Je had je hulp en liefde kunnen uiten aan mensen die t moeilijk hebben. Je had kunnen protesteren of petities kunnen ondertekenen. Je had meer kunnen mediteren en sporten, meer kunnen lachen, meer kunnen voelen. 

Het kan nooit goed genoeg zijn. Je denken wil alles recht praten wat krom is, en krom wat recht is. Zodat t jou goed uitkomt. Zie het.

Omhels je imperfectie.
Vier het. Accepteer het. Verbeter je als je wil ...

Zie t goede altijd in anderen en t slechte in jezelf. Dat is een goede regel. 

😅🤗❤️🙏

donderdag 6 juni 2024

Interview met Jim Newman door Patrick Kicken. Niets nieuw, niets oud.

De man van de neo-advaita, Jim Newman, wordt geïnterviewd en legt nog eens uit dat er geen 'jou' of 'ik' is. Vrijheid en ongecondioneerde Liefde is er maar niet voor iemand. 


maandag 3 juni 2024

Wedergeboorte... (Guy Dubois)

Wedergeboorte? Een misleidend begrip

In het boeddhisme wordt de term ‘wedergeboorte’ (Pali: punabbhava, waarbij ‘puna’ opnieuw betekent en ‘bhava’ worden of ontstaan) gebruikt om het proces te beschrijven waarbij een stroom van bewustzijn (Pali: vinnanasota) van het ene leven naar het andere overgaat. Het begrip ‘wedergeboorte’ kan echter verwarrend en misleidend zijn, omdat het suggereert dat er iets permanents en onveranderlijks opnieuw geboren wordt, zoals een ‘ziel’ of ‘zelf’.

Een nauwkeurigere manier om het boeddhistische begrip van wedergeboorte te beschrijven, is het te beschouwen als een continuüm van bewustzijn of, nog beter, als een proces van oorzakelijke verbanden die van het ene leven naar het andere overgaan. In de Pali-canon, bijvoorbeeld in de Assu Sutta (Samyutta Nikaya 12.61), wordt de metafoor van een kaarsvlam gebruikt om dit proces uit te leggen: wanneer je een kaars aansteekt aan een andere kaars, wordt de vlam doorgegeven, maar het is niet dezelfde vlam die verder brandt. Op dezelfde manier wordt bewustzijn doorgegeven zonder dat er een permanente entiteit is die de overgang maakt.

Volgens de leer van de Boeddha is er geen permanent, onveranderlijk ‘zelf’ of ‘ziel’ die door verschillende levens heen reist. In plaats daarvan wordt een mens gezien als een verzameling van vijf aggregaten of componenten (Pali: khandhas): materie, waarneming, gewaarwordingen, mentale formaties en bewustzijn. Deze khandhas zijn voortdurend in verandering en onderhevig aan oorzakelijke verbanden.

Om geen valse verwachtingen te creëren, is het dus beter om ‘wedergeboorte’ te begrijpen als een stroom van bewustzijn (Pali: vinnanasota). Dit is geen enkelvoudige, permanente entiteit die overgaat, maar een continuüm van momenten van bewustzijn die elkaar opvolgen, beïnvloed door oorzaken en voorwaarden. Wanneer een persoon sterft (‘wanneer de khandhas uit elkaar vallen’), gaat deze bewustzijnsstroom verder in een nieuw bestaan, afhankelijk van het opgebouwde kamma.

De leer van afhankelijk ontstaan (Pali: paticca-samuppada) beschrijft hoe fenomenen ontstaan in afhankelijkheid van oorzakelijke verbanden. Dit geldt ook voor de stroom van bewustzijn die van het ene leven naar het andere gaat. Wedergeboorte is niet het resultaat van een permanente ‘ziel’ die verhuist, maar van een complex netwerk van oorzakelijke verbanden die leiden tot nieuwe manifestaties van bewustzijn.

Het uiteindelijke doel van de boeddhistische praktijk is om nibbana te bereiken, wat betekent dat de dhammanuvatti bevrijd wordt van het continuüm van wedergeboorte. Concreet betekent dit dat de beoefenaar ‘uitdooft’. ‘Uitdoven’ betekent dat hij geen sankhara’s (conditioneringen of mentale formaties) meer produceert die voortkomen uit onwetendheid (Pali: avijja), verlangen (Pali: tanha), en afkeer (Pali: dosa).

Wanneer de dhammanuvatti nibbana bereikt, worden de oorzaken van het voortdurende proces van wedergeboorte—namelijk onwetendheid, verlangen, en afkeer—volledig uitgeroeid. Hierdoor houdt de cyclus van wedergeboorte (Pali: samsara) op. Dit kan vergeleken worden met het uitdoven van de metaforische vlam: wanneer de brandstof (de sankhara’s van onwetendheid, verlangen en afkeer) opraakt, dooft de vlam. In deze zin betekent het bereiken van nibbana dat de beoefenaar geen kammische oorzaken meer creëert die leiden tot een nieuwe geboorte, waardoor er automatisch een einde komt aan het samsarische bestaan.

Nibbana wordt bereikt door inzicht te verkrijgen in de ware aard van de werkelijkheid, het doorbreken van de ketens van kamma en het stoppen van de oorzakelijke verbanden die leiden tot verder bestaan.

Hoewel ‘wedergeboorte’ een gebruikelijke term is in de boeddhistische leer, kan het concept veel beter begrepen worden als een continuüm van bewustzijn of als een proces van oorzakelijke verbanden. Dit benadrukt duidelijk dat er geen permanente entiteit is die herboren wordt, maar eerder een voortdurende stroom van bewustzijnsmomenten die zelf afhankelijk zijn van oorzaken (Pali: hetu’s) en voorwaarden (Pali: paccaya’s).

In de context van Boeddha’s leer kan men zeggen dat elke mentale of fysieke transformatie een vorm van ‘wedergeboorte’ is. Wedergeboorte, of ‘punabbhava’, verwijst niet zozeer naar de overgang van een leven naar een ander na ‘het uiteenvallen van de khandhas’, maar vooral naar de voortdurende processen van verandering en vernieuwing die van moment tot moment plaatsvinden.

In het boeddhistische begrip van anicca (vergankelijkheid) en anatta (niet-zelf), is elk moment een proces van geboorte en dood, van ontstaan en vergaan van mentale en fysieke verschijnselen. Dit betekent dat er een voortdurende stroom van veranderingen en oorzakelijke verbanden is, waarbij elke nieuwe situatie voortkomt uit de vorige. Deze voortdurende stroom kan beschouwd worden als een (oneindige) reeks van hergeboortes op micro- en macroniveau.

Dus, elke significante verandering of transformatie in ons leven, zoals veranderingen in onze gedachten, emoties, gedrag, of zelfs fysieke verschijning, kan opgevat worden als een ‘wedergeboorte’. Elke verandering is een ‘wedergeboorte’. Dit veel bredere perspectief helpt om de dynamische aard van het bestaan te begrijpen en benadrukt de onderlinge verbondenheid van alles met alles, van alle momenten en gebeurtenissen. Van ontstaan en vergaan.

En zo komen we, als vanzelf, terecht bij wat de Boeddha in zijn eerste voordracht (Dhammacakkappavattana Sutta, Samyutta Nikaya 56.11) in het Hertenkamp van Sarnath het Dhamma-oog noemde, ‘het zuivere en onbezoedelde weten’:

‘Yam kinci samudayadhammam sabbam tam nirodhadhamma — Alles wat onderhevig is aan ontstaan, onderhevig is aan vergaan.’

Door deze perspectiefverandering wordt het boeddhistische begrip van ‘wedergeboorte’ ook veel beter in lijn gebracht met de leer van anatta (geen zelf) en paticca-samuppada (afhankelijk ontstaan).


zaterdag 1 juni 2024

Wie is er bang voor het leven?! (Wouter van Oord)

Wie is er bang voor het leven?!
Wie droomt dat er vrijheid of gebondenheid is in de droom?!
Wie heeft levensangst en levensvreugde permanent en definitief overstegen, en wie heeft uiteindelijk het gezochte gevonden?!

Er zijn zoveel onpersoonlijke persoonlijke verhalen over het grote vinden. 
En evenzoveel verhalen over het ultieme falen!
De diepte van het konijnenhol is in het glazen oog van de dromer! 

Uit alles blijkt dat er niets te halen is!
Niets op te graven!
Niets te krijgen of te bezitten! 
Er is niets te omarmen of je aan op te warmen!
Geen geruststellende teddy beer! 
Geen God! 
Geen niets! 
Uiteindelijk is dit alles volkomen  waan en tijdloos een oneindig vallen in bodemloze, dimensieloze vergetelheid met de liefde als de laatste illusie! 
De vrede die elk besef te boven gaat is niet de schuilplaats van het allerhoogste! 
Er is geen verlossing! 

Alles in het zogenaamde leven is slechts een vermijden van, een ontwijken, een uit de weg gaan van schaduwen die - immer wisselend van aanzicht en kleur - telkens veranderen binnen een fantasmagorisch Pleroma! 

Daar zijn we uiteindelijk uit het zicht geraakt, verloren in de pap ter tijden! 
Wie leeft er? 
Wie is reeds gestorven? 
Wie is opgelost in de grenzeloze oceaan? 
Wie leeft als Dat wat nooit verandert? 
Wie weet waar Willem Wever woont?! 
Alle droomvragen zijn absoluut singulair en hebben de eigenheid, de immanentie, de absolute droomgestalte - de ballottage die 'liefde' wordt genoemd - alreeds tijdloos gepasseerd. 
Dromen drijven zwijmelend  en vredig voorbij grenzeloos uitstorttende afgrondloze onwetendheid! 
Aan elk oog onttrokken! 

Dit aanzichtloze zelfloze eeuwige vrije vallen, dit mysterieuze  weerspiegelende objectiverende, dit zwijmelend gedijdende in de fluweelzachte, natte schacht van  zelfrealisatie...dit eeuwig orgastische aanspoelende sop op de lustvolle  kusten van het ongelofelijk zintuiglijke , is de ondraaglijke lichtheid van het bestaan! 

Wouter van Oord.