Populaire berichten

donderdag 26 oktober 2023

Een zinvol leven, dat wil iedereen. Maar hoe?, Peter Henk Steenhuis, dagblad Trouw

Mooi stukje ter overdenking.

Een zinvol leven, dat wil iedereen. Maar hoe? De zinzoeker geeft antwoord. Vandaag een vraag van een lezer wier agenda vol staat met zinvolle activiteiten, maar toch 'geen volledige zingeving ervaart'.
PETER HENK STEENHUIS

Vraag
Ik ben een vrouw van 56 jaar met een partner en een nog thuiswonende dochter. Ik werk fulltime als zelfstandige ondernemer, ik speel in een amateurorkest, zit op dansles en yoga, eet gezond en kook altijd zelf, loop hard. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk: ik zit in het bestuur van een woningvereniging en ben gastspreker op scholen.

Wie naar mijn leven kijkt, zal zeggen dat ik hier volop zingeving uit zal halen. Toch knaagt bij mij twijfel: is dit wel de juiste zingeving, zie ik iets over het hoofd of mis ik iets? Zou ik niet veel meer energie moeten steken in andere dingen zoals mijn gezin, mensen die me dierbaar zijn (familie, vrienden) of innerlijke rust of wat dan ook. Hoe kan het dat ik geen volledige zingeving ervaar in een leven dat van buitenaf volledig zingevend lijkt?

Drukbezette zinzoeker

Antwoord
Uit uw vraag maak ik onmiddellijk één ding op: u leidt een druk bestaan. Ik zou daarom zeker niet méér energie steken in nóg meer zaken, behalve als u andere zaken streept. En om daarin een goede keuze te leren maken, zou ik aanraden te leren niets doen. Omdat wij allemaal doeners zijn geworden, is niets doen voor ons, moderne mensen, misschien wel het moeilijkste dat er is.

Actie is buitengewoon verleidelijk. Wij hadden jarenlang in onze keuken een kaart op de schouw staan met de tekst: Nothing is more satisfying than crossing things off the list. Niets bevredigt meer dan je lijstje afvinken. Ik heb weleens halverwege de werkdag een lijstje gemaakt waarop zaken stonden die ik al gedaan had, alleen om het genoegen te smaken ze van m'n lijstje te kunnen afstrepen.

Het citaat is zo beroemd geworden, omdat iedereen wel aanvoelt dat dit eigenlijk ridicuul is. Want uiteindelijk levert het een onbevredigend gevoel op - vraag dit maar aan verpleegkundigen, die massaal het idee hebben niet meer voor een patiënt te mogen zorgen, maar lijstjes te moeten afvinken. Ook zij kennen uw vraag: is dit wel de juiste zingeving?

Dat wij zo graag in actie komen, komt volgens de hedendaagse Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han doordat wij onszelf de hele dag zien als een soort potentiële arbeidskracht. Dat ontkennen we graag, want bij arbeidskracht denken we aan een baas en een arbeider die doet wat hem wordt opgedragen. En we hebben toch meer vrije tijd dan ooit, denken we, dus dan ben ik geen potentiële arbeidskracht, zeker niet de hele dag.

Han meent van wel, juist doordat we onze eigen baas zijn geworden, zijn we onszelf gaan uitbuiten. Wij zijn niemands ondergeschikte, maar in feite zijn we onze eigen ondergeschikte. Volgens Byung-Chul Han leidt deze vrijheid van autoriteit niet tot echte vrijheid, maar laat ze vrijheid en dwang samenvallen. Naar Hans idee is dit de oorzaak van burn-out en depressiviteit. Of in uw geval tot twijfel over de juiste zingeving, wat hier een voorstadium van kan zijn. Daarom is uw vraag zinnig: door u op uw leven te bezinnen, kunt u mogelijk erger voorkomen.

Doordat we leven tegenwoordig opvatten als iets doen - een onderneming runnen, dansen, yoga, musiceren, koken, vrijwilligerswerk - zijn we niets doen gaan opvatten als een tekortkoming, waar we zo snel mogelijk korte metten mee moeten maken. We zien niets doen als een onvermogen, een weigering, een afwezigheid. Maar niets doen heeft zijn eigen logica. Je gaat niet snel op je werk niets doen, dat is niet de juiste plek, niet het juiste tijdstip. En ook middenin een vrolijk gezelschap dat een geanimeerd gesprek voert, valt niets doen uit de toon.

'Niets doen' is een vreemd woordpaar, want 'doen' klinkt erg actief, maar we hebben voor 'niets doen' nauwelijks een betere term. Men noemt het wel 'inactiviteit', en die is geen zwakte, maar heeft een eigen kleur, sfeer en gevoel.

Voor onze betovergrootouders was dit vanzelfsprekend, zij zouden nooit van inactiviteit spreken maar konden wel goed 'niets doen', wat ze bijvoorbeeld 'schemeren' noemden. Het woord 'schemeren' stamt uit de tijd dat licht nog schaars was en duur, en mensen er het liefst zo lang mogelijk mee wachten het te ontsteken. Zo ontstond er een gewoonte dagelijks een tijdje voor je uit te staren, de duisternis te zien opkomen. Woonde je aan een bosrand, dan was dit ook het uur dat de reeën zich lieten zien. Men zat en keek, meestal werd er weinig gezegd. Dit overgangsritueel ging verloren met de komst van kunstlicht. Kunnen we nu de letters niet meer goed lezen, dan staan we op, doen het licht aan en gaan weer verder met waar we mee bezig waren.

Ik heb een simpel en goedkoop advies: ga schemeren. Als u het niet precies weet, zoekt u even op wanneer de zon ondergaat, dat is het tijdstip dat de schemer aanvangt. Ga zitten, voor het raam of op het balkon of in de tuin. Kijk. Maakt niet uit naar wat, hoe langer u kijkt hoe meer u ziet - terwijl het donker wordt. Kans is groot dat u onrustig wordt, en binnen mum van tijd weer opstaat, bijvoorbeeld om te noteren wat u nog moet doen.

Kan gebeuren. Probeer dan de volgende dag iets langer te blijven zitten. Tegen de tijd dat u rustig de nacht kunt zien vallen, u geniet van uw inactiviteit, wordt het u vanzelf duidelijk welke activiteiten u nog zinvol vindt Zo bespaart u op alle mogelijke manieren energie.

woensdag 25 oktober 2023

De geheime geschiedenis van Yoga (met Podcast)

Een podcast over Yoga. Ik ben zelf een enthousiast beoefenaar van de yoga. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe oud is het? Het is een vrij nieuwe uitvinding met weinig heel oude roots. Er zijn wat Indiase elementen aanwezig in de laatste 150 jaar, maak het lichaam sterk dan kunnen we vechten tegen de Engelsen, die zich vermengd hebben met Westerse elementen van de laatste 150 jaar, een gezonde geest in een gezond lichaam, begonnen in Duitsland en Zweden. Geen oeroude heilige teksten of gewoon oude teksten. Geen mooie Hindoe cultuur en in Duitsland, Zweden zelf wat nationalistische roots. Bijzonder boeiend. Ga luisteren. Lees hieronder verder en luister naar de Podcast door hier te klikken.

Victor

Weinig spirituele praktijken zijn wereldwijd zo populair als hedendaagse lichaamsyoga. En net daarom is het opvallend dat niet veel mensen lijken te weten hoe het fenomeen precies ontstond. Je zou bijna kunnen spreken over een geheime geschiedenis. Al is die geschiedenis nu ook weer niet zo geheim aangezien er ondertussen erg veel academisch onderzoek naar gebeurde. Paul en Jonas namen dat onderzoek bij de hand en zetten alles even op een rij. Op die manier maken ze duidelijk dat het begrip yoga weliswaar een lange historiek heeft in de hindoefilosofie, maar dat de hedendaagse, lichaamsgerichte vormen eigenlijk niet zo erg oud zijn. Meer nog, in grote mate vinden ze hun oorsprong in de 19de-eeuwse westerse focus op lichaamscultuur. Daardoor is de geschiedenis van yoga ook nauw verbonden met het toenmalige nationalistische en zelfs racistische ideeëngoed. Gaandeweg verbond de praktijk zich echter steeds meer met eclectische spiritualiteit en wellnesstrends, waardoor het uitgroeide tot de rituele oefeningen die je vandaag op talloze plaatsen in Nederland en België kan beoefenen. 

In deze aflevering gaan Paul en Jonas dus dieper in op enkele facetten van hatha yoga die zelden besproken worden en soms ook erg gevoelig liggen. Maar wie ze kritisch onder de loep durft te nemen, krijgt een genuanceerder beeld te zien van een uiterst boeiend fenomeen. Op sommige momenten verwijzen Paul en Jonas daarbij ook naar enkele verhelderende visuele materialen. Via de onderstaande linken kan je deze bekijken.


• De pashupati zegel, waarvan sommigen beweren dat deze aantoont dat Yoga al vele duizenden jaren beoefend wordt. De argumentatie daarvoor blijkt echter niet zo sterk. 
• De cover van het allereerste boek over de Surya Namaskar (de zonnegroet), geschreven door bodybuilder Kolar Venkatesch Iyer. We gebruikten die ook als afbeelding voor deze aflevering. 
• Foto’s uit een editie van Health & Strength in 1935, waarmee het model Adonia Wallace de dames van haar tijd wou aanzetten tot populaire lichaamsoefeningen die niets met India te maken hadden, maar die wel sterk aan hedendaagse yogahoudingen doen denken. 

En de academische werken waar Paul en Jonas naar verwijzen zijn


• Mark Singleton, Yoga Body: The Origins of Modern Posture Practice, Oxford University Press, 2010. 
• Elliot Goldberg, The Path of Modern Yoga: The History of an Embodied Spiritual Practice, Inner Traditions, 2016. 


------

'Groetjes uit Shambhala' is een productie van ⁠Volzin⁠.




maandag 23 oktober 2023

Voorlopig maar hopen op vrede in onszelf (Victor)

Voorlopig maar hopen op vrede in onszelf. 
Die vrede die al olie vlek iedereen bereikt. 
De glimlach en liefde in onszelf die de wereld veranderd.
Hoe blijf je weerbaar als land en individue.
Maar hou je de liefde vast.
Hoe verdedig je jezelf?
Zonder haat in je te voelen opborrelen.
Zonder de liefde aan de kant te schuiven?
De Liefde die nooit verdwijnt.
Maar slechts overschaduwt wordt.
De Liefde die er altijd is,
En die de agressie in ons, die er ook altijd is,
Verzacht en laat vervliegen.
Het begint bij jezelf.
Het je losmaken van welke ideologie dan ook.
Het je losmaken van het geloof van je ouders.
En je eigen geloof vinden in jezelf en in de Liefde.
In de eenheid, van het grenzeloze.
Want alleen het grenzeloze kan grenzen overstijgen
Kan grenzen opheffen, 
Kan vrede brengen.

zondag 15 oktober 2023

Nada Brahma, de Wereld is Klank

De wereld is klank (en dus zijn wij als mens klank en beïnvloedbaar door klank.)
Voor wie van uitgebreide podcasts houdt: ooit (begin tachtiger jaren) was er op de radio een programma ‘Nada Brahma’ (de Wereld is Klank, een radio-essay van Joachim Ernst Berendt) en dit had ik toen opgenomen op mijn cassetterecordertje. Ik was er zeer van onder de indruk en had het vaak opnieuw beluisterd in die tijd. Nu heb ik besloten dat dit op youtube moet komen en inmiddels zijn 5 van de 11 hoofdstukken geüpload (bij elkaar wordt het ca 5 uur!). 
Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt omdat ik er beelden bij wilde uploaden… en dat blijkt nogal veel werk… maar wel de moeite waard. Ik ga het dus zeker afmaken!
Hier kun je de playlist vinden en opstarten. Veel interessanter dan tv-kijken :-)
En dan ook: hoe men hier spreekt… wow… zo hoor je dat niet meer tegenwoordig. :-)
https://bit.ly/nada-brahma
🙏
Michel Koperdraat

woensdag 11 oktober 2023

Haat, Hamas en Liefde (Victor Hooftman)

In La Verna was het makkelijk. Lopend door het sprookjesachtige bos met de kleine cyclamen, grotten, rotsen en mossen. Zittend in de grot waar Franciscus van Assisi zijn stigmata kreeg, met Hetty die een foto nam, makkelijk. De stilte en liefde. Geen probleem. Maar dan. Je bent thuis en barbaren vallen plunderend, dodend, verkrachtend, Israël binnen. Vrouwen worden door de straten van Gaza gesleept, 1 jarige kinderen, net zo oud als ons buurmeisje nu, worden ontvoerd en in kooien opgesloten, oma van 90 neergeschoten, en huizen met bewoners erin in de fik gestoken. Jongeren dansend in de woestijn, worden met honderden afgeslacht. Dan verdwijnt de liefde en komt de haat. Hou hem maar eens buiten.
Alles van waarde is weerloos. Dat is het probleem. Hoe verdedig je iets weerloos zonder de waarde teniet te doen? De haat tegen de terroristen zoekt een uitweg. Maar die is er niet. 
Wat je kan veranderen, moet je veranderen. Wat je niet kan veranderen, moet je loslaten. 
Langzaam komt de liefde en stilte weer in beeld. Tot het volgende journaal, tot het volgende inlevingsmoment. En toch, weer terug naar de liefde en stilte. Je bent het nooit kwijt. De haat verduistert het slechts. Het is er altijd. 
Ego leeft van angst, dat houdt het ego in stand. De functie van het ego is jou te laten overleven. In deze tijden van geweld, angst en oorlog neemt het ego het over. Overleven. Alles versmalt, bewustzijn vernauwd. Maar bewustzijn is van nature breed en allesomvattend. Als de vernauwing wegvalt is de liefde er ook weer. Wordt de haat waargenomen voor wat het is. En kan weer losgelaten worden. 
Een oplossing voor deze verschrikkingen van geweld is er niet, nu. Als jij verandert verandert de wereld. Dat is de richting. Luisteren is de oplossing. Ik denk niet dat ik het nog mee ga maken, vrede in de wereld. Maar vrede in mijzelf is al heel wat. 

zaterdag 7 oktober 2023