Een heel aardig boek om te lezen. Ik zal het niet helemaal bespreken want dat vind ik saai voor mezelf. Maar af en toe, als ik lees een leuk citaat weergeven. Het boek is geschreven door meerdere mensen waaronder niet de minsten. Een bijdrage en later uitgewerkte bijdrage aan een symposium aan de Erasmus. De ondertitel is:
De spiritualiteit van ongescheidenheid in werk, bedrijf en organisatie
Douwe Tiemersma (red. en twee bijdragen), Paul de Blot SJ, Wilfried Claus, Teun Hardjono, Lars Overhaus, Arun Wakhlu en Johannes Witteveen (!)
De eerste bijdragen is van Douwe Tiemersma.
'Veel mensen ervaren in hun werk problemen die met het werk hebben te maken. Ze werken daarom minder prettig en minder effectief dan nodig is en zijn daarom minder betrokken bij de organisatie. Dit is een belangrijke factor bij het mislukken van veel organisatieveranderingen (70% volgens Naud van der Ven in Trouw 17 november 2006).' Douwe stelt dat het onbehagen over managers ontstaat doordat er veel dienstbevelen komen de medewerkers zelf niet veel ruimte krijgen. Hun leiderschapsstijl is bevelend en beheersend.
In veel organisatie geldt vaak dat hoe meer je vergaderd en hoe meer nota's je schrijft hoe hoger je gewaardeerd wordt.
Een tweede probleem is maximalisering van doelen. Overal worden doelen gesteld, de lat komt steeds hoger. Winst, groei en macht moeten constant groeien.
Deze problemen kunnen aangepakt worden door de stijl van het leiderschap aan te passen. Meer rekening houden met beperking van middelen en met de ruimere omgeving van het bedrijf. Verbindingen honeren, de scheidingen die duaiteit beteken worden minder belangrijk hierdoor. Het geheel weer zien, inzicht krijgen in de diepe oorzaak van de problemen: de dualiteit die al in de structuur zit van het handelen en het denken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten